Slimme mensen zakken eerder voor hun eerste rijexamen

Waarom is het voor de een zo makkelijk om het rijbewijs te halen en faalt de ander meerdere keren voor het rijexamen? Volgens een nieuw onderzoek van Privilege DriveXpert blijkt dat mensen zonder academische diploma’s op zak stukken eerder slaagden voor het praktijk examen.

Daar bovenop komt nog dat mensen die goed zijn in wiskunde en wetenschap er het meeste moeite mee hebben. Dit bleek na een onderzoek onder 1570 bestuurders. Een flink aantal en zo’n onderzoek kun je dan ook uiterst serieus nemen. Van de deelnemers zonder diploma’s behaalde maar liefst 59 procent al na de eerste keer het rijbewijs. Van de deelnemers mét een academisch papiertje op zak, slaagde maar 47% de eerste keer.

Volgens dr. Lee Hadlington is het verschil te wijten aan andere kwaliteiten waarover de mensen beschikken. De een is nou eenmaal praktischer ingesteld dan de ander. Iedereen weet dat autorijden een procedurele taak is en je moet je goed kunnen oriënteren en multi-tasken. Dit is anders dan wanneer je uit een boek moet leren waarbij je je op één ding moet focussen. Het is helemaal niet erg om de eerste keer te zakken als we de tweede keer maar wél weten wat je moet doen. Vooral voor jezelf is het vervelend als je het nog een derde, vierde of vijfde keer moet proberen. Autorijden leer je pas écht goed in de praktijk als je een beetje feeling krijgt op de weg.