Sicilië hotspots en tips: parels aan de Oostkust

Het is altijd lastig om een vakantiebestemming te kiezen – té veel keuzes! – maar omdat we in september pas tijd hadden om te gaan, besloten we om veilig te kiezen voor het meest zuidelijke puntje van Italië met in gedachte een soort van mooi weer garantie. Want op Sicilië schijnt in september de zon! En geloof me, dat is écht zo alleen hadden wij toevallig pech (lees: regen). Ondanks het feit dat regende hebben we een top vakantie gehad.

Vorig jaar reden we in drie weken langs de westkust van California, dit jaar wilden we het iets rustiger aan doen. Daarom besloten we om alleen de oostkust van Sicilië te ontdekken vanuit twee opperbeste hotels. Die hotels… twee ontspannen oorden, precies wat we nodig hadden! Ramo D’Aria was het eerste hotel waar we verbleven en Zash boekten we voor de laatste dagen.

Ramo D’Aria
Een half uurtje rijden van Catania, in Giarre staat deze gerestaureerde oude wijnboerderij die is omgetoverd tot een stijlvol country hotel. Het is een clean hotel met een minimalistische inrichting omringt door flink wat limoenbomen. De geur rondom het hotel is heerlijk door de bloemen en kruiden die er groeien. Als je bij het flinke zwembad ligt, heb je verbluffend uitzicht op de Etna vulkaan en dat is adembenemend mooi. Over het zwembad zelf mogen we trouwens ook niet klagen, het is er rustig, je kunt er flinke baantjes in trekken en het ziet er ook nog eens allemaal knap uit. ‘S ochtends maken ze romige latte of cappuccino voor je en je kunt je volproppen met chocoladecroissants, taartjes, Italiaanse kaas, kwark of vers fruit. Geen zin om ergens heen te gaan? In het hotel eet je een eenvoudige lunch en ze hebben ook een restaurant voor het diner waar je de Timballo MOET eten. Dat deden wij ongeveer drie avonden achter elkaar dan weet je wel hoe lekker het smaakt…
ramo d aria
ramo d aria0
Ramo D’Aria, Sicilië

Zash
Zash boutique hotel is wondermooi en ligt verscholen op een immens landgoed tussen de sinaasappelbomen. Het landhuis telt tien kamers en er is eveneens een groot zwembad waar je uren kunt dobberen. Heb je net als wij dikke vette pech en regent het? Dan kun je bijkomen in de spa met sauna en turks stoombad en probeer vooral een massage van Melissa! Helemaal zen word je daarvan… In de de authentieke ‘palmento’ – ruimte waar druiven werden geperst – van het hotel kun je dineren en het eten is niet te doen zo lekker! Ook de wijnen zijn keurig geselecteerd. Wat doe je de hele dag in zo’n knap hotel? Beetje zonnen, eten… nog meer eten en slapen. Slapen deden wij in de suite van veertig vierkante meter! Man o man, wat een plaatje. Onze kamer had een zithoek, glazen douche en grote ramen. Dit hotel is dé perfecte trouwlocatie, beetje jammer dat je er een end voor moet vliegen.
zash
zash italie
Zash, Sicilië

Dit moet je doen:
Sicilië is redelijk groot dus wij zijn aan de oostkant gebleven en daar is genoeg te zien. Zo zijn we naar een outlet geweest waar ik Dolce & Gabbana loafers heb gekocht om mee te shinen. Onze hotels zaten in Giarre waar eigenlijk niet zoveel te doen is en een auto huren is daarom een must. Met de auto kun je richting verschillende plaatsjes waar veel over geschreven wordt. Onze eerste dagtrip ging via kronkelweggetjes richting Taormina, een übertoeristisch maar erg knus plaatsje aan zee. Er zitten best wat winkels waarvan Furla en Ortiga – je-weet-wel die parfums – de leukste zijn. Eten kun je er prima… het is geen haute cuisine maar pasta vongole smaakt altijd!
taormina

Waar je wel heel lekker kunt eten, is in de barokke stad Noto met z’n honinggele gebouwen. Drink eerst een koffie bij caffè Sicilia met een cannoli mmm… té lekker. Loop daarna een klein rondje om vervolgens bij restaurant Manna een hapje te eten – de hele dag door eten!
mana noto 0

Manna

Manna

Een ander plaatsje waar je zeker heen moet gaan is Siragusa, ook aan zee. In de oude stad Ortiga – daar komt de parfum vandaan – kun je shoppen en er zitten best wat sfeervolle eettentjes. Ik at pasta met kreeft bij ROOM Cucina, ze hebben geen website maar wel Facebook. Het is écht een aanrader. De Italianen eten overigens wel laat, dus de keuken is meestal pas na acht uur open.
siragusa

Als je dan toch in Italië bent, kun je niet naar huis zonder dat je weet hoe je zelf pasta maakt! En waar kun je dat beter leren dan bij Monaci Delle Terre Nere? Daar ga je samen met de chef aan de slag om spaghetti, tortellini, ravioli én fucini te maken, dat bleek helemaal niet zo moeilijk te zijn. Uiteraard moest er geproefd worden en ik zeg je: homemade pasta is the best. Het restaurant in het hotel van Monaci Delle Terre Nere maakt gebruik van lokale en biologische seizoensproducten en is een van de parels op Sicilië. Niet alleen is het eten goed, de plek is romantisch, authentiek en knus. Toen wij er gingen eten werden we een uur eerder verwacht voor een klein jazz concert in de lobby met Italiaanse appetizers. Need to say more?

Monaci Delle Terre Nera

Monaci Delle Terre Nera

monaci delle terre nere
Monaci delle terre nere, Sicilië

Nog een laatste tip: Bij wijnhuis Azienda Vinicola Barone di Villagrande in Milo moet je eten en wijnen proeven. Het is zó lekker en voor veertig euro zit je helemaal vol. De prijs is inclusief de wijnproeverij… en alle wijnen hebben ze zelf geproduceerd. De witte etna wijn is onze lievelings want niet lang gerijpt en toch smaakvol. Dit komt omdat de vulkanische bodem van de Etna waar de druiven groeien rijk is aan mineralen die zorgen voor een gunstige verhouding tussen zoet en zuur. Voortreffelijk!

Lees ook: weekend away 48 uur in Londen.