Savoie Mont Blanc: wijn & kastelen

In juni bezocht ik de sprookjesachtig mooie Franse regio Savoie Mont Blanc. Het thema van de reis: wijn, heel veel wijn… Ontzettend vervelend thema natuurlijk, dat begrijp je. Het bijzondere aan dit wijngebied is dat er veel verschillende druivensoorten groeien in een klein gebied. 70% van de geproduceerde wijn is wit, 10% rood en de rest is mousserende wijn of rosé. Laat het proeven maar beginnen…

We rijden over een kronkelende weg, langs kastelen en sluimerende dorpjes, via het bijzonder blauwe Lac du Bourget, naar onze eerste wijnstop van de dag: Cave Edmond Jacquin, in het mooie dorpje Jongieux. Hier proeven we de zacht mousserende wijn die hier geproduceerd word. Zalig!
Na deze eerste alcoholische versnaperingen kunnen we wel een lunch gebruiken. We schuiven aan bij restaurant O Lac, waar ik een heerlijke octopus eet.

lac

Aix-les-Bains is een gezellig stadje, en kuuroord, vol prachtige oude gebouwen, zoals het verlaten Grand Hotel. Het bronwater hier zou een genezende werking hebben. Ga lunchen bij Le Bistrot du Port in de haven en bestel de mosselen. Bezoek ook zeker meester Chocolatier Sébastien Fautrelle! Hij verkoopt ieder jaar, al 29 jaar, 700.000 van zijn verrukkelijke creaties in dit kleine winkeltje. Hij heeft het certificaat ‘Maître Artisan’ behaald. Betreden op eigen risico….

Savoie mont blanc

We bezoeken het sprookjesachtige dorpje Chanaz, waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan. Met een boot maken we een prachtige tocht naar Lac du Bourget.

lac

De wijngaard van Xavier & Jacqueline, gerund door een warme familie, is een andere ‘must visit’. Ze produceren 25.000 flessen per jaar met heerlijke, ecologische wijn. Dochter Mathilde werkte in de marketing in Parijs en Canada, maar keerde terug naar Frankrijk om de wijngaard van haar vader over te nemen. Prachtige plek en heerlijke wijn!

savoie mont blanc

We slapen bij Château des Allues in Saint Pierre d’Albigny… Een heus kasteel! Met een eigenaar die voorheen hoge functies beklede bij Louis Vuitton en modemerk Céline, weet je dat het met de inrichting ook wel snor zit. Er zijn 5 unieke, grote, luxe kamers in het kasteel, allemaal met een andere, bijzondere inrichting.

wijnreis

Het ontbijt wordt samengesteld met lokale producten en kruiden uit de tuin. We eten een heerlijke, warme rabarbertaart naar het recept van de oma van de eigenaar. In de omgeving van het kasteel kun je prachtige fietstochten maken op e-bikes. Mocht je wat meer adrenaline willen, dan kun je op 3 verschillende plekken paragliden! Een ander te gek uitje hier is de kookworkshop bij Maison d’hotes Tamaris. We hebben hier waanzinnig lekkere, typisch Franse gerechten gemaakt!

savoie mont blanc

We sluiten de reis af met een diner bij de wijngaard van Domaine Dupraz, inclusief heerlijke wijnen.

Kijk voor meer reisverhalen op www.littlewanderbook.com.