Rode wijn lippen: hier komt het door en dit doe je ertegen

In de winter drink ik het liefst rood. Met kaas. En charcuterie. Het probleem van rode wijn is, dat je het meteen ziet wanneer je het drinkt. Bij mij is het na één glas al overduidelijk te zien aan de kleur van mijn lippen. Afgelopen vrijdag was het weer raak. Na twee glazen rode wijn zag ik mezelf op een foto terug en het was niet om aan te gluren.

Terwijl vriendinnen ook aan de rood zaten en nog nergens last van hadden. Gek toch? Hoe komt het dat de een meteen rode lippen krijgt terwijl de ander nergens last van heeft.

Blijf weg bij de boosdoeners
De ‘boosdoeners’ in dit verhaal zijn de stoffen anthocyanen en tannine. Als je je in de luxepositie bevindt, om wijn te kiezen, ga dan voor een lichte, fruitige rode wijn. Denk aan een Pinot Noir of Beaujolais. In een restaurant kun je de sommelier om advies vragen.

Drink veel water
Bestel standaard een glas water naast de rode wijn. Water zorgt ervoor dat je gehydrateerd blijft waardoor de kater de volgende minder heftig is maar ook rode lippen beperkt blijven.

Lippenbalsem is je beste vriend
Zo’n simpele truc waar je niet per se aan denkt voor je de deur uitgaat: hydrateer je lippen. Zorg ervoor dat je tijdens een avond uit lippenbalsem op zakt hebt en smeer deze minstens drie keer op. Lippenstift is een ander verhaal. Daar kun je je beter niet aan wagen. Maar een subtiele glos maakt de kans op die afgrijselijke rode lippen stukken minder groot. Vooral in de winter, wanneer je toch al droge lippen hebt, is een lippenbalm een must!

la mer

Le Balm, €55 La Mer via de Bijenkorf
Hoe zit het met je tanden?
Lippenbalsem beschermd je tanden niet. En rode vlekken op je tanden zijn ook niet erg sexy. Dus drink (bruis) water gedurende de avond en vergeet je tanden niet extra goed te poetsen nog vóór je wijn gaat drinken. Dit verwijdert tandplak en door tandplak is de kans op rode lippen groter. Tanden poetsen na het drinken van rode wijn is minder verstandig omdat je dan je tandglazuur weg poetst.