Boeken maar! Reizen maakt het meest gelukkig

De een wordt dolgelukkig door de online shopaholic uit te hangen. De ander maakt extra gelukkigmakende hormonen aan door wekelijks flink veel uren in de sportschool door te brengen of door qualitytime met the family te hebben. Hartstikke leuk en aardig, maar niets kan tegen het maken van reizen opboksen. Reizen maakt het meest gelukkig! Lekker de wereld verkennen. En als de wetenschap het zegt…Boeken maar!

Haal de reisjunky in je naar boven

Reizen maakt je het allergelukkigst! Baby, dít wil je horen nu je nog misschien op twee gedachten aan het hinken bent of je nu wel of niet die citytrip naar Lissabon of die roadtrip door de USA moet maken. Geluk blijkt door spullen, door materie heel tijdelijk te koop. Zie het als een geluksgevoel dat net zo snel komt als gaat. Reizen blijkt volgens de onderzoekers van de Cornell Universiteit een uitzondering op de regel te zijn. Hoewel je even blij van een aankoop als van een wereldreis kan worden, is er volgens de masterminds één groot verschil. Zogenoemd ‘sustainable happiness’ kan je alleen ervaren door de wereld te verkennen. Je geluksgevoel blijft na je trip namelijk veel langer hangen.

Geluksmaker #1 

En dan niet alleen erna, maar ook tijdens en met de voorpret zit je qua gelukshormonen dik in het groen. Je verlangt ernaar die nieuwe cultuur op te snuiven, die nieuwe plaatsen waar je al zoveel moois over hebt gelezen of in je feed voorbij hebt zien komen. Tijdens je welverdiende break kan je extra genieten van alles, omdat je nieuwe dingen aan het ontdekken bent. Uit je sleur – mocht je die hebben – waar je het reilen en zeilen kan dromen. Je brains zijn niet bezig met ‘hoeveel uur moet ik hier nog vertoeven.’ Neen, ze zijn bezig om al die nieuwe indrukken te verwerken. Vandaar ook dat je vaak op vakantie je afvraagt welke dag het is. Hoe heerlijk is dat! En dan zijn er nog de mega relaxte, vaak ontzettend vrolijke herinneringen die je creëert. Die krijgen een mooie plek in je geheugen. Een steady plek. Alleen al bij de gedachte waan je je weer op die ene plek, met je geliefde(n), lekker onbezonnen.

Al met al hele vanzelfsprekende uitkomsten van het onderzoek. Eigenlijk niet nieuws onder de zon. Soms moet je je er alleen weer even bewust van worden gemaakt. Gelukszoeker, waar gaat jouw next trip naartoe?