Reisverhaal: “Ik vertrok naar Bali en kwam tot mooie inzichten”

Ach, Henny Vrienten had het niet beter kunnen zeggen: 34 jaar en trillend op mijn benen. 2015 is een belangrijk jaar voor mij. Er is veel gebeurd, veel veranderd. Na 5 jaar ondernemen heb ik afgelopen zomer besloten Beter&Leuk over te laten aan mijn partners. Een moeilijke beslissing want hier zit mijn hart en ziel in. Ook ben ik in dit jaar van Amsterdam naar Haarlem verhuisd. Ik heb 16 jaar in Amsterdam gewoond. Hoewel ik destijds niet heel lang stilstond bij mijn besluiten, besefte ik afgelopen herfst dat het meer impact op mij heeft gehad dan ik dacht.

Ineens had ik twee excuses minder om mij achter te verschuilen. Ik kon niet langer de stad of werk de schuld geven. Mijn onrust kwam toch echt uit mezelf en het was tijd om de confrontatie aan te gaan. Dus ik boekte een ticket, een detox (via Happy Soul Travel) en ik ging.

Schermafbeelding 2015-12-04 om 10.22.33

Dag 1
Het was direct een grote confrontatie. Ik bevond mij in een prachtige villa en dacht alleen maar: wat ga ik hier in vredesnaam doen? Het is zo stil. Ik wil helemaal niet alleen zijn. Waar is de actie? Haha! Eerste inzicht te pakken: ook op vakantie liet ik mij afleiden. Ik ging altijd op stedentrip waar 100 adressen binnen 3 dagen bezocht moesten worden of vertrok met het gezin naar Ibiza, Frankrijk of Italië, maar ook daar had ik altijd het gevoel dat we van alles MOESTEN doen. Ja ik weet, tikkeltje aan de neurotische kant, maar ik heb nou eenmaal moeite met rustig op een strandbedje liggen.

Op dag 2 voelde ik mij al een tikkeltje meer op mijn gemak, de dag begon met yoga en ik werd elke dag verwend met een massage. Het eten was heerlijk en binnen een dag had ik al mooie stukken in mijn dagboek geschreven. Ik heb deze dagen veel contact gehad met geliefdes van thuis. Dank lieve mensen, voor alle bemoedigende en speciale woorden. Het betekent erg veel voor mij.

chia pudding bali

Dag 3 was de ochtend dat ik wakker werd met het nieuws van de aanslagen in Parijs. Een week geleden was ik nog op die plekken geweest en nu had daar zo’n bizarre gebeurtenis plaats gevonden. Mijn hart was die dag (en is nu nog steeds) volledig bij de mensen daar. Diezelfde dag bezocht ik een tempel en daar, heel hoog op de berg, na een tocht van 2 uur, mocht ik meebidden met een Balinese familie. Ik dacht aan angst, vrijheid, liefde en dat je leven zomaar voorbij kan zijn. Ik hoop dat liefde altijd wint van angst. Ook hoop ik dat wij in het westen meer met onze binnenkant aan de slag gaan. Ik denk dat de buitenkant er dan heel anders uit zou gaan zien.

De dagen erna verliepen hetzelfde: yoga, zwemmen, massages, eten, schrijven, lezen, mediteren en praten met reisgenoten. Op een uitje naar een White Sandy Beach na, deed ik vrij weinig andere dingen. Ik begon elke dag met yoga. Dankzij Kawi, mijn leraar daar, leerde ik de werkelijke betekenis van yoga. De inzichten over mezelf en mijn leven tot nu toe volgde elkaar in rap tempo op. Mijn geest was glas- en glashelder. Ik kon alles in perspectief zien. Op een ochtend werd ik wakker en voelde ik een hele bijzondere energie. Mijn hele lichaam gloeide en ik ervaarde een gevoel van een en al liefde.
Ik sloot mijn laatste dag af met een oud Balinees purification ritueel. Ik werd naar de meest waanzinnig mooie plek ooit gebracht en daar werd ik gereinigd d.m.v. heilig water, een gebed en een reiniging in de zee.

Ik heb precies een week in Oost-Bali gezeten. Het hotel (waarover later meer) was prachtig en de detox (5 dagen) was gemakkelijk vol te houden. Op dag 4 van de detox heb ik mijn hart kunnen luchten aan een reisgenootje. Dat was wel bijzonder fijn en de woorden kwamen vanzelf.

Na deze week trok ik naar het zuiden. Ik verbleef een nacht in Ubud waar ik deelnam aan een Women Circle, daarna trok ik verder naar Canggu. Onderweg stopte ik in Sanur om tarotkaarten te laten leggen (een tip van iemand van thuis). Ik zal in een ander stuk meer over deze ervaring vertellen.

tempels hanneke peeters

Zaterdag, zondag en maandag verbleef ik in Canggu en bezocht ik Seminyak. Heel gek om van het rustige Oosten naar het drukke zuiden te gaan. Hoe leuk ik de let-loose-vibes op deze plekken ook vond, ik was blij dat ik het merendeel in het rustigere gedeelte van Bali had doorgebracht. Nogal grappig omdat ik op dag 1 enorm verlangde naar Canggu. Alle leuke eettentjes deel ik graag met jullie. Tips komen eraan!
Maandag was mijn laatste dag en die was echt heerlijk. Een vriendin had mij meegenomen naar een mooie strandtent en daar, al turend naar de zee, was ik klaar om weer naar Nederland te gaan. Om nieuwe avonturen aan te gaan en te bouwen aan mijn toekomst.

Foto: Geertje via

Persoonlijke foto’s: Hanneke Peeters