Reistip: de verborgen parel Oost Tirol

Deze keer nemen we jullie mee op een wel heel bijzondere reis naar Oostenrijk. Vergeet de doorsnee wintersport bestemmingen, want het wordt een lang weekend vol avontuur, ontspanning en voornamelijk heel veel ‘wauw’ momenten. Benieuwd? Lees snel verder!

Het is 04:00 uur in de ochtend als mijn wekker af gaat. Zooo hé, het is vroeg! Daar waar ik normaal gesproken totaal geen ochtendmens ben, heb ik deze keer minder moeite om zo vroeg mijn bed uit te rollen. We gaan wintersporten! En wel in een voor mij nog totaal onbekend gebied; Oost Tirol.

Om 07:05 uur sharp vliegen we met Transavia richting Innsbruck. Er zijn per dag wel zes vluchten die vanuit Amsterdam naar Innsbruck vliegen. Je zou dus ook een latere vlucht kunnen nemen, mocht 05:00 uur op Schiphol verzamelen iets te vroeg voor je zijn. Voor ons is het prima, want zo lang hebben we (helaas niet). Tip; probeer een stoel aan de linkerkant van het vliegtuig te bemachtigen. Bij helder weer heb je namelijk een super uitzicht over het gebergte en de nogal spannende landing op Innsbruck. Overigens heb je tevens nu recht op een vergoeding mocht je Transavia vlucht vertraagd blijken te zijn. Dit is natuurlijk altijd handig om te weten mocht het gebeuren.

Bij het verlaten van het vliegtuig voel je direct dat je in de bergen bent. De frisse lucht prikkelt in mijn neus en de kou doet mijn wangen blozen. Ik trek mijn muts iets verder over mijn oren en neem nog eens een flinke haal adem. Heerlijk die berglucht!

IMG_0523

Robin's Enfait in Innsbruck!

Enfait’s Robin in Innsbruck!

We springen in de taxi en rijden in nog geen drie uurtjes naar het Defereggental. Hoe dichterbij we bij het Defereggental komen, hoe mooier het uitzicht vanuit de auto. We hebben echt onwijs veel geluk gehad met het weer, want precies 3 dagen voor onze komst is het heel hard gaan sneeuwen. Het gehele dal is veranderd in een waar winter wonderland. En terwijl het inmiddels is gestopt met sneeuwen, breekt het zonnetje door en is het dubbel genieten. Tel daarbij het wellness hotel Degereggental op en wij willen voorlopig nog niet naar huis.

Uitzicht vanuit onze kamer van het hotel Defereggental

Uitzicht vanuit onze kamer van het hotel Defereggental

Na een heerlijke lunch in het hotel, hijs ik mezelf in mijn skipak. We gaan namelijk sneeuwschoen wandelen door het Nationaalpark Hoge Tauern. I know, dit klinkt wellicht een beetje suf. Ik was dan ook eerlijk verrast toen bleek dat we met speciale schoenbinders, recht de dikke sneeuw in liepen. Door de speciale soort mini ski’s, blijf je als het ware “drijven” op het sneeuw. Hoewel de schoenbinders lijken op ski’s kan je er helaas niet mee glijden, al is dat ook maar beter ook… Twee uur lang wandel je met een eigen gids langst de mooiste plekken. En buiten ons groepje is er werkelijk niemand! Buiten het stromende beekje hoor je niet meer dan het kraakende sneeuw onder je schoenen en heel even voelt het alsof ik al bewegend aan het mediteren ben.

IMG_2358

IMG_2363

Helemaal rozig komen we aan bij ons hotel waar een super diner op ons staat te wachten. Ze hebben zelfs een toetjes buffet vol apfelstrudel, kaiserschmarren en andere heerlijke lokale (en internationale) lekkernijen. Met een buik gevuld met meer dan goed voor me is, rol ik mijn bedje in. Kom maar op met dag twee!

Dag twee begint met een spectaculair ontbijt buffet, wat wel van pas komt want vandaag staat in het teken van *trom geroffel** SKIËN! Het is onderhand al weer een jaar geleden dat ik op de piste heb gestaan, dus een lichte vleug van zenuwen is zeker wel aanwezig. Maar na de eerste piste heb ik het eigenlijk al weer direct onder de knie. Het valt me direct op hoe rustig het hier is. Geen lange rijen bij de skilift, geen overladen pistes en altijd wel een plekje in het restaurant op de piste. Tel daarbij op de per-fecte sneeuw conditie en ik ben in wintersport heaven.

Het skigebied St. Jakob im Defereggental is vooral geschikt voor beginnende en middel-ervaren skiërs. Ondanks dat het gebied maar 1 zwarte piste kent, zal een ervaren skiër zich hier ook niet snel vervelen. Het gebied leent zich namelijk perfect om off piste te skiën! Daarnaast kan je met een skipas (a €45 per dag) in alle omgelegen skigebieden van de liften gebruikmaken, dus genoeg ruimte om je helemaal gek te skiën.

26906255_1704268332958863_301675476_o

Toch opzoek naar iets avontuurlijker? Zoek niet verder. Op ongeveer een uur rijden vanaf het Defereggental vind je de grootste ijsklimwand van de Alpen. Dit is echt een must als je in de buurt bent. Zo ontzettend vet! Ik kan bijna niet uitleggen hoe leuk dit is. En hoe koud. Het is dus wel even handig om je heel goed in te pakken als je het ijspark bezoekt. Het bezoeken van het ijspark is gratis (!) en mocht je het leuk vinden om net als ik zelf eens aan de slag te gaan dan boek je al een middag cursus voor €75 per persoon. Voor meer info klik je hier.

26937225_1704268339625529_1889035402_o

26938286_1704268346292195_915795685_o

Helemaal verkleumt maar volledig verzadigd, druipen we uiteindelijk af naar het Matreier Taurenhaus. Een herberg op nog geen half uur lopen van het ijspark. In dit typisch Oostenrijkse huis vind je in de kelder een sauna. Ideaal om even bij te komen van de koude ijswand.

Terwijl het zweet me inmiddels om de oren vliegt (niet letterlijk natuurlijk), probeer ik de afgelopen dagen even te laten bezinken. Wat een paar bijzondere dagen! Nu is een paar dagen op wintersport natuurlijk sowieso al heel erg lekker, maar dit gebied maakt het wel extra bijzonder. Dit is niet het gebied waar je naar toe gaat als je wil knallen in de après ski, maar als je opzoek bent naar een door de massa nog niet ontdekte wintersport bestemming met veel buiten activiteiten en nog meer wellness, dan is het zeker de moeite waard om even iets verder te rijden.

Ik weet in ieder geval zeker dat ik nog eens terug kom naar Oost Tirol. Al is het alleen al om nog eens die ijswand onveilig te maken. Ost Tirol, es war super!

Lees ook: De beste cadeautjes voor een wereldreiziger