Reisde gij ook ‘Nao ’t Zuuje’ af?

Carnaval… veel zuiderlingen krijgen het, naarmate het dichterbij komt, steeds warmer van binnen. Het water (of vooral de alcoholische versnaperingen) loopt ze al in de mond bij de gedachte aan twee, drie, vier, vijf, zes, of zelfs zeven dagen feest! Zuupen, een vette snack naar binnen slaan en weer doorgaan! Het kan niet op en ik geef het eerlijk en sinds een paar jaar ook gewoon trots toe; ik ben zo’n zuiderling én fan!

De periode heeft iets magisch. En dat zit ‘m voornamelijk al in de voorpret. Inmiddels weten ze ook bóven de rivieren steeds meer waar die gekkigheid op slaat en pikken ze ook hier op veel plaatsen gewoon een graantje mee van het festijn.

Maar wil je de échte carnaval-experience in levende lijve ondergaan? Dan kun je misschien beter toch ‘Nao ’t Zuuje’ afreizen. Hier zul je, of je nou van boven de rivieren komt of niet, met open armen worden ontvangen door kleurrijk uitgedoste, gemaskeerde, geschminkte blije mensen die jou vol trots onder laten dompelen in het feestgedruis.

Oké, ook al kan je niks verstaan van het gesproken dialect of de liedjes die, of je ze nou mooi vindt of niet, elke keer weer ten gehore worden gebracht; je zet het koude wijntje of biertje aan je lippen en besluit om jezelf mee te voeren in de kilometerslange polonaise. Yes, that’s the spirit!

Zin in een voorproefje om alvast in de stemming te komen, of tóch eerst iets meer oriënteren op wat je kunt verwachten? Kijk dan vanavond naar de documentaire, zeer toepasselijk genaamd, ‘Nao ’t Zuuje’ om 21.45 op NPO 3.