Op nano vakantie naar Newcastle: yeey of neej?

Vorige week vertrok Enfait’s Robin op nano vakantie naar Newcastle. Per luxe cruise vertrok ze vanaf IJmuiden naar de Engelse stad. Benieuwd of dit de moeite waard is? Check dan snel onze video!

Een nano vakantie; wat is dat precies? Letterlijk geeft nano de factor -10 tot de macht 9 aan (0,000000001), wat eigenlijk inhoudt dat iets gewoon super klein is. Een nano vakantie is dan ook een iniemienie trip. In dit geval van niet meer dan twee nachtjes.

Ik hoor het je afvragen, is dat dan wel de moeite waard? Nu zal dit vast niet werken als je een tripje naar Bali in gedachten hebt, maar Newcastle is de ideale nano locatie! Perfect als je niet zo veel vakantie dagen meer hebt, of er gewoon een weekendje tussenuit wil.

Hoe werkt dat dan precies?
‘Middags checken we in bij de haven van DFDS in IJmuiden. Dit gaat allemaal super snel en we vliegen zo goed als de boot in. Aan boord worden we vriendelijk ontvangen door de bemanning, die ons de wegwijzen naar onze hut. We overnachten deze nano cruise in de Seaview Class hut; een fijne, knusse hut, met zicht op zee.

Gezien dit ons huis is voor de komende vijftien uur, is het wel zo fijn dat je je eigen plekje hebt waar je je spulletjes neer kunt zetten en natuurlijk lekker kunt slapen. Als je überhaupt al gaat slapen, want aan boord is zoveel te doen dat je ook prima een nachtje zou kunnen doorhalen.

Visjes kijken op het observatiedek

Hmm maar waarom kan ik niet gewoon vliegen?
Omdat vliegen echt zó 2016 is. En omdat cruisen gewoon heel leuk is. Waar je opgesloten zit in een kleine stoel, hoog in de lucht, kan je op een boot gewoon heerlijk vrijuit bewegen, dansen en natuurlijk slapen met gestrekte beentjes. Oh en je mag zo veel kilo’s meenemen als je kan dragen. Chill!!

Varen met een cruise zorgt voor een instant vakantie gevoel. Zelfs als je op nano cruise gaat zoals wij, voelt het toch alsof je een volwaardige vakantie hebt gehad.

Dit soort uitzichten heb je niet vanuit een vliegtuig...

Dit soort uitzichten heb je niet vanuit een vliegtuig…

En hoe zit het dan met eten aan boord?
Eten is er in overvloed! En veel beter dan dat vieze vliegtuig voer. Je kunt kiezen voor het altijd gezellige buffet restaurant, een steak aanvallen in het Explorers Steakhouse, of chique dineren bij restaurant Blue Riband. Maar misschien nog wel veel leuker is het pop-up restaurant aan boord. Elke maand serveren ze hier een andere keuken, zoals Asian Fusion of Latin Tapas. Deze maand stond de Aziatische keuken centraal en dat was echt een feestje! Bali zei je net?!

Jammie!!

Jammie!!

Maar wat doe ik als ik niet aan het eten ben?
Als je jezelf hebt weten weg te trekken bij een van de vier restaurants, dan is er genoeg te doen aan boord. Zo is er een heuse bioscoop en een casino. En ook voor de party peepz valt er genoeg te beleven. Elke avond staat er een animatie team voor je klaar en in de late uurtje komt er zelfs een DJ de boel opzwepen. Oubollig? Eerder super hilarisch! Een must try als je op nano cruise gaat.

Oké, oké dat klinkt best gezellig. Maar wat kan ik dan in Newcastle doen?
Genoeg! Zoveel zelfs dat het handig is om alvast een lijstje te maken van de plekken die je graag zou willen zien. Benieuwd wat wij de hoogtepunten vonden? Bij dezen onze top elf op een rijtje:

 • Quayside market; dé markt op zondag bij de Millennium Bridge waar je heel veel authentieke stalletjes kunt vinden. Lokale ondernemers komen elke zondag samen om hun creaties aan de man te brengen. Van eten tot kunst tot sieraden en fashionista’s. Deze markt is echt een must visit als je op zondag in de stad bent.
 • Cookhouse; een van de beste lunchtentjes in de stad.
  De eigenaresse gaat elke morgen naar de lokale markt om verse producten uit te zoeken en het menu van de dag samen te stellen. Elke dag een ander menu dus!Het schattige lunchtentje heeft een woonkeuken type of feel, maar een sterrenwaardige eigenaresse. Hoe lekker vond wij het vonden, zie je in de video hieronder.
 • Tyneside Cinema; een van de oudste bioscopen van Newcastle waar elke morgen zelf nog het nieuws wordt uitgezonden. Perfect voor een druilerige middag.

  Een heerlijke lunch bij Cook House

  Een heerlijke lunch bij Cook House

 • Kafe Neon; een Grieks lunch restaurantje, aan het einde van de hippe Highbridge street, met het beste terras van de stad.
  Zou je niet meteen verwachten als je aankomt lopen, maar hier kan je dus heerlijk lunchen en heb je de beste zon plekken van de stad.
 • House of Tides; het enige Michelin ster restaurant van Newcastle. Wel even diep in de portemonnee tasten, maar dan heb je ook wat.
 • Violets; een tearoom van de echtgenote van de chef van House of Tides. Die zelf trouwens ook wel eens een taartje bakt voor Violets. Michelin waardig eten voor een vriendelijk prijsje dus!
 • Northern Juice; heerlijke verse sapjes en gezonde snacks. Perfect als take-away drankje, terwijl je de andere hotspots van Newcastle aan het ontdekken bent.

  Healthy healthy bij Northern Juice

  Healthy healthy bij Northern Juice

 • Intu Metrocentre; het grootste winkelcentrum van Europa. Hier kan iedere fashionista prima een middag vertoeven. Sterker nog, het is aan te raden om een wekker te zetten zodat je niet de boot terug mist… 😉
 • Pleased To Meet You; even bijkomen bij dit hippe koffie/lunch/diner restaurant. Als je hebt besloten om Kafe Neon voorbij te lopen (omdat er bijvoorbeeld geen zon was), dan is Pleased to meet you een goed alternatief. Locatie: The Highbridge Street. Instagram waardig? 100%!
 • Granger Market; wandelen door de oude stad van Newcastle. Onderweg vind je bijvoorbeeld de overdekte Grainger Market waar je de beste koffiezaak van Newcastle kunt vinden, maar ook hele leuke vintage winkeltjes. Oh en taart 🙂
Altijd lachen bij de Grainger Market

Altijd lachen bij de Grainger Market

Dat klinkt overweldigend, kan je me niet meer laten zien?

Precies dat dachten wij ook. Daarom hebben we deze heerlijk zonnige video in elkaar geflanst, zodat jij PRECIES weet wat je te wachten staat. Dus, Ahoy sailor! Wanneer zien we jou aan boord?

Voor meer info check DFDS Seaways en Life in Geordieland

Lees ook: Zo bereid je een citytrip voor