Dit verwachten we tegenwoordig van liefde

Meteen reageren op een berichtje is aannemelijk. Een eerste date zonder seks kun je je bijna niet meer voorstellen. Maar opkijken van je smartphone en iemand langer dan twee seconden recht in de ogen kijken is behoorlijk intimiderend. Elkaars hand vasthouden? Suf hoor. En een gesprek zonder enige afleiding van buitenaf is verwarrend. Alles moet meteen gebeuren, behalve écht contact maken.

Lees ook: dit is hoe je smartphone relaties kapot kan maken.

Jep. Er zijn schijnbaar nieuwe regels wat de liefde betreft. Zo mag jij nooit de eerste zijn die een bericht stuurt, maar als je dat dan toch doet moet je ongeïnteresseerd en vaag overkomen. Vooral niet opdringerig. Tijdens een date mag je best over jezelf praten, maar zeg geen dingen waardoor je minder perfect lijkt. Tuurlijk, je mag gebreken hebben, angsten en onzekerheden. Maar houd ze vooral voor jezelf. Echte gevoelens laat je niet zien in een gesprek met je potentiële levenspartner.

Je mag hunkeren naar liefde, verbinding en eerlijkheid. Maar alleen van binnen. Als je openlijk toegeeft dat je hier hier naar verlangt lijk je zwak, kleverig en aanhankelijk. Zo’n geval waarvan de ander vast en zeker denkt: nu moet ik wegwezen. Je wilt iemand juist als je hem of haar niet kunt krijgen, want dat is wat je gewend bent. Als iemand dan opeens voor je staat, komt het allemaal wel heel dichtbij. De twijfel slaat toe.

Deze twijfel deel je openlijk met vriendinnen en familie, maar niet met hem of haar. Nee je zegt liever niks. Je slaat je ogen neer en laat vervolgens niks meer weten. Je voelt je opgelucht maar ook verdrietig, want op dit moment besef je je maar al te goed hoe onnatuurlijk het voelt om je te binden aan een ander. Opeens ben je kwetsbaarder dan ooit. Intens kwetsbaar. Dat wil je niet, dus herhaal je steeds hetzelfde riedeltje. Blijf je zoeken naar verandering, zo ook in de liefde. Want dit is moderne liefde. Tevredenheid en vastigheid lijken uitgestorven. Je sluit steeds deuren in de hoop dat nieuwe zich openen, maar zo kan een nieuwe liefde nooit bloeien. Het is een race tegen de klok, het lijkt allemaal om het jagen te draaien. Zelfs als dat wat we willen, zich recht voor ons bevind. Duurzame liefde en elkaar trouw blijven – dat is zo niet meer van deze tijd.

Lees ook: 9 tekenen dat jouw vriend een eikel is.