Het mooiste van het mooiste in de Franse Elzas

Dichtbij huis maar toch ver weg. Zo voelt het als je in de Franse Elzas arriveert, of ‘arrivé’ zoals de Fransen dat zeggen. Wanneer je aan de Elzas denkt, krijgen de meeste mensen een stoffig beeld. Door de jaren heen kreeg de regio een grijzige reputatie en in de Elzas zijn er inderdaad veel pensionados op de been. Logisch want het is een mooie plek, je hebt er lekkere wijn en de reis is niet zo’n gedoe. Maar niets is wat het lijkt want er is voor ieder wat wils. Kijk zelf maar.

Dag een
Dag een verbleven wij in Straatsburg, de hoofdstad van de Elzas en van de nieuwe, grotere regio Grand Est in het noordoosten van Frankrijk. Na het inchecken in hotel BOMA (een hip ding!) gingen we op zoek naar koffie. Dat dus met een taartje erbij want de patisserie in de Elzas is voortreffelijk, overal zie je de mooiste taartjes en chocolaatjes. Na thee thee was het alweer tijd voor lunch en daarvoor schoven we aan bij Maison Kammerzell, een authentiek restaurant met veel allure. De Fransen zijn niet vies van een flinke lunch en wij kregen maar liefst 3 gangen voorgeschoteld. Uiteraard iets te veel maar beter dat dan te weinig. Ik heb de helft van mijn portie laten staan en snap steeds minder goed dat Franse vrouwen zo slank blijven. Voor de maaltijd krijg je namelijk stukjes flammkuchen en worstenbroodjes die ik uiteraard gulzig heb gegeten.

staatsburg

Chocola in overvloed in Staatsburg

Maison Kammerzell

Maison Kammerzell

dineren

Maison Kammerzell

Na zo’n enorme maaltijd wil je iets actiefs doen, gelukkig stond er een stel fietsen op ons te wachten. Met een gids toerden we door de stad en daardoor hebben we in een middag erg veel gezien. Straatsburg is een levendige stad waar vooral de kathedraal een toeristische trekpleister is. Persoonlijk vind ik de winkels en vele knusse restaurantjes aanlokkelijker en had ik ook best een hele middag in Galeries Lafayette kunnen vertoeven. Al is het misschien nog wel leuker om door de kronkelende weggetjes op zoek te gaan naar unieke winkels.

Staatsburg

Staatsburg

Bezoek ook zeker Petit France, een wondermooi deel van de stad waar je je camera in de aanslag moet hebben, zo Instagramwaardig!

petit france

Staatsburg Petit France

‘S avonds aten we een hapje bij restaurant Les Chauvins in een van die kronkelende straatjes en deze plek is echt een aanrader. Vader en zoon runnen de tent met hart en ziel en dat proef je. Ze hebben de traditionele ingrediënten op een originele manier in tapas vorm op de kaart gezet. De meeste gerechten zijn dan ook om te delen… en dat wil je, want delen is meer proeven! Uiteraard kwamen er bij ons een flinke kaas en charcuterie plank op tafel met een Riesling uit de regio. Deze wijn met maar liefst 13 druiven was complex maar niet te doen zo lekker!

les chauvins

Les Chauvins

Dag 2
Met de trein is het een half uurtje van Straatsburg naar Colmar. Daar aangekomen vertrokken we meteen richting een wijnhuis van de familie Cattin. Joseph Cattin bestaat al sinds 1720 en het is erg bijzonder dat de jonge generaties keer op keer het roer overnemen. Overigens hebben ze wel hun eigen ideeën en is Cattin onlangs helemaal gerenoveerd en een toffe plek voor feesten en partijen. Je kunt wijn proeven maar ook een snack eten op het terras met een magisch uitzicht over de wijngaarden. Voordat wij aan de wijn mochten beginnen, stond er een segway tour op de planning. Ik had dit nog nooit gedaan en je moet het kunstje wel even onder de knie krijgen! Het is een kwestie van evenwicht bewaren, dan ga je best lekker op twee wielen. Al bleef het spannend om tussen de wijngaarden door te crossen, er werd steeds meer gas gegeven. Per segway kun je in korte tijd veel van de regio zien en het is leuk om dit op een eigenwijze manier te doen.

Segway tour

Segway tour

druiven

cattin

Na de tour op twee wielen kregen we een rondleiding door het wijnhuis met een wijnproeverij. De wijnen van Joseph Cattin smaken naar meer! Het liefst had ik een paar flinke flessen mee naar huis gesjouwd, maar ach, dat gaat niet in de handbagage. Het jammere is: de wijn is zeer exclusief en wordt alleen geleverd aan de betere restaurants. Daarom hebben we extra veel geproefd! Om vervolgens te lunchen bij een lokale herberg, ‘Auberge Alsacienne’. Van een kleine lunch was wederom geen sprake, ze houden hier immers van grote porties en de kip met pasta was dan ook een flinke hap.

Na de wijn en lunch kregen we een rondleiding met gids door Colmar, een erg mooie stad en zeker de moeite waard om met gids te bewandelen. Doe dit echter niet aan het einde van de dag want er is zoveel te zien! Neem bijvoorbeeld een overdekte markt met allemaal kaasjes en andere specialiteiten uit de regio. Neem ruim de tijd en breng ook nog een bezoekje aan Musee Unterlinten. Daar hangt bijvoorbeeld een prachtige remake van de Guernica van Picasso uit 1937, dit doek is in opdracht van Picasso himself gemaakt. Het schilderij heeft voor veel politieke opschudding gezorgd maar daar had de grote kunstenaar lak aan: hij drukte zich uit doormiddel van zijn schilderijen, en de oorlog op het doek liet zien hoe hij tegenover de politiek stond.

kaas

Musée Unterlinden Colmar

Musée Unterlinden Colmar

Musée Unterlinden

Musée Unterlinden

colmar

Na een volle dag was het fijn om even bij te komen in het James Boutique Hotel, een fijne plek aan de rand van het oude centrum. Vanuit het hotel waren we ook zo bij het restaurant Le Quai 21, echt een aanrader! Buiten de deur eten moet een feestje zijn en dat was het hier in alle opzichten: de sfeer, de bediening, het eten en vooral belangrijk, de wijn waren goed. Aan tafel is het weer een groot feest want we hebben een leuk gezelschap! Het is lachen, gieren, brullen en we strompelen na een heurlijke avond weer richting het James Boutique hotel.

 

Le Quai 21

Le Quai 21

hotel

James Boutique Hotel

Dag 3
Hoezo begint de dag zo vroeg? We vertrekken na een lekker ontbijt richting Obernai waar we als heuse toeristen in een trein stappen. Joh. Best leuk zo’n rit!

Toeristen in Obernai

Toeristen in Obernai

Bij terugkomst in Obernai is er nog tijd voor een koffie en de nodige shoppings. We schafffen allemaal typische wijnglazen uit de Elzas aan voor een klein wijntje, of drie. De looks van de glazen en de betaalbaarheid zorgen ervoor dat we groots inslaan, dan maar zeulen met die bagage! De ideale lunch in deze regio heb je bij een wijnboerderij dus vertrekken we met de hele groep in een busje richting Zeyssolff Winery waar we weer een fles bubbels poppen en genieten van een grootse lunch. Kaas, worst, vis en brood worden weggespoeld met veel wijn. Ja het is weer zo’n dag maar dat heb je in de Elzas. Alles draait om wijn en dat is genieten.

Zeyssolff Winery

Zeyssolff Winery

Zeyssolff Winery

Zeyssolff Winery

Na de flinke lunch rijden we richting een heus wijnfestijn waar we zelf druiven mogen plukken, deze druiven worden vervolgens per trekker naar een typisch idyllisch Frans dorp gereden. Daar worden de druiven tot wijn gestampt door drie wijnkoningingen… vermakelijk om te zien! Vooral omdat een van de wijnkoninginnen iets steviger is en de ton wordt uitgedragen door twee man sterk. Had je bij moeten zijn.

druiven plukken

wijn

Foto: Harry Betist

Foto: Harry Betist

Foto: Harry Betist

Aanrader: 5 terres Hotel & Spa
Na weer een volle dag arriveren de Dutchies in Barr waar we via een schattig dorpsweggetje bij een beeldig hotel aankomen. De balzaal van een lobby van het 5 terres Hotel & Spa is prachtig maar dat is nog niets bij de kamers. Want man, die kamers! Alles is stijlvol ingericht en je voelt je meteen in je element. Wandel in je badjas door de gangen naar de spa waar je ultiem geniet van de sauna, een turks stoombad en het luieren in een sprookjesachtige omgeving. I mean… gouden muren. Wie wordt daar nu niet blij van? Bij terugkomst op de kamer ligt er een klein cadeautje en na een snelle douche wil je niets liever dan de hele avond in de bar (in Barr) hangen. De wijn. Ja die is goed.

5 Terres Hotel & Spa

5 Terres Hotel & Spa

5 Terres Hotel & Spa

5 Terres Hotel & Spa

We vinden het bijna jammer dat we het hotel moeten verlaten voor het diner, maar goed. De mens moet eten… en er is gereserveerd… dus sjokken we richting Caveau de la Folie Marco. Deze plek ligt een beetje verscholen achter een hek maar als je de Franse sfeer wilt proeven, ga er dan zeker even heen. Een uniek traditionele interieur openbaart zich als je de trappen afdaalt en op het menu staan weer flinke Franse porties van bijvoorbeeld mosselen. Wij hebben toch het meeste trek in daar is-ie weer een flammkuchen, een typische snack uit de Elzas!

Foto: Harry Betist

Foto: Harry Betist

Flammkuchen

40 kilometer fietsen
De laatste dag is het zwaarst na een heule gezellig avond (lees: borrels tot in de late uurtjes) en laten we net vandaag een tour van veertig kilometer op de planning hebben staan. Ja echt. Op een elektrische fiets, dat dan weer wel. Met lichte tegenzin stappen we op de E-bikes maar de kater is al snel verdwenen als we de mooie omgeving zien, best lekker wel, met je haren in de wind de omgeving verkennen. De lucht is kraakhelder en in ons mandje zitten een fles wijn en een baguette. Het leven is goed. Na de fietstocht voelen we ons toch wat minder schuldig over alle calorieën die we dit weekend hebben verorberd. Man, wat een prachtmooie omgeving met vriendelijke mensen, lekker eten en een goed gezelschap.

Proost op een heerlijk weekend en vergeet vooral niet wat wijn mee naar huis te nemen!