Monotasken is veel effectiever dan multitasken

Je denkt lekker efficiënt bezig te zijn door continu te multitasken. Tijdens een telefoon gesprek even snel je e-mails checken. Handig toch? Maar niets is minder waar! Je bent juist veel effectiever bezig door te monotasken!

Je kunt namelijk geen twee dingen tegelijkertijd. Nee, vrouwen ook niet! Vrouwen zijn alleen net iets sneller met schakelen tussen twee activiteiten. Maar dat betekent niet direct dat het effectief is. Doordat je aan het multitasken bent, ben je niet met de volle aandacht bij je activiteit. Je vergeet dus een deel van je telefoongesprek en die e-mail moet je hoogstwaarschijnlijk twee keer lezen voordat je echt door hebt wat er nu precies in stond.

40% minder productief!

Je brein moet continu switchen van de ene taak naar de andere taak. En dat is bést vermoeiend. Beter is het voor je brein om de taken afzonderlijk te doen. Een zinloze uitputtingsslag voor de hersenen dus. Je maakt sneller fouten, je concentratie en creativiteit kelderen en je bent minder goed in staat om knopen door te hakken. Volgens onderzoek van de Amerikaanse Stanford University ben je uiteindelijk 40% minder productief!