Dit moet je weten als je op een bruiloft wordt uitgenodigd

Hoe heurt het eigenlijk? Gast zijn op een bruiloft? Afgelopen september ben ik getrouwd en eerlijk gezegd maakt het mij allemaal niet zo gek veel uit. Gasten moeten het naar hun zin hebben, dat telt. Maar voor DE dag kreeg ik veel vragen over de kledingstijl, cadeaus en foto’s. Wel zo handig om dan een woordje klaar te hebben.

Geen bruiloft is hetzelfde. Pin je dus niet vast aan regels en doe vooral waar jij je goed bij voelt. Alleen als je het écht niet meer weet, is dit nuttige informatie:

Rsvp betekent: répondez s’il vous plaît
Als je een uitnodiging krijgt waar RSVP op staat, verwacht het bruidspaar een reactie om jouw af- of aanwezigheid te bevestigen. Répondez s’il vous plaît betekent namelijk: antwoord alstublieft. Welgeteld ontvingen wij tien reacties van de bijna honderd gasten. De letters RSVP zijn dus niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Gaan of niet gaan?
De uitnodiging is binnen maar nu ligt de bal bij jou: heb jij zin om te gaan? Hoe goed ken je het bruidspaar? Hoe ver moet je reizen voor de happening? Ga niet geforceerd naar een feestje, meld je op tijd af en geef het bruidspaar geen vervelend gevoel door een negatieve afmelding.

Tenue de watte?
Op onze uitnodiging stond een dresscode: tenue de ville. Deze dresscode is ervoor bedoelt om iedereen een beetje chique te laten verschijnen. Heus. Je hoeft geen pakken aan te schaffen als je deze nooit draagt, maar doe een beetje je best als er een dresscode op de uitnodiging staat.

Draag geen wit
Knoop dit voor altijd in je oren: wit is not done. Je kunt gewoon niet in het wit verschijnen als de bruid al een witte jurk draagt. Rood schijnt trouwens ook niet volgens het boekje te zijn en té sexy op een bruiloft verschijnen kan eveneens in je nadeel werken. Zwarte kledij wordt met rouw geassocieerd en is op the day af te raden. Ach… als je van de partij bent is het bruidspaar dolgelukkig.

Wat geef je?
Tegenwoordig vragen de meeste mensen geld, dit laten ze weten doormiddel van een bescheiden envelopje op de kaart. Maar dan komt het: welk bedrag moet je in hemelsnaam doneren? In de regel moet je uitgeven wat jij kost om daar te zijn. Voor daggasten is dit meer dan avondgasten.

Social Media en foto’s
De meeste bruidsparen huren een fotograaf in voor professionele kiekjes, mocht er behoefte zijn aan extra fotografie, dan geven ze dit wel aan. Het is namelijk best irritant als iedereen met z’n Iphone loopt te kieken en niet met de volle aandacht bij de bruiloft is. Bovendien kán het bruidspaar niet met iedereen een selfie maken want dat is onbegonnen werk. Laat ze dus met rust mits ze er zelf om vragen en plaats ook niet de eerste foto’s op Social Media. Laat dat lekker aan het bruidspaar over. Nog één ding: kaap nooit de fotograaf weg om een paar portretten van jezelf te laten schieten.

Felicitaties
Kus eerst de bruid, daarna de bruidegom en houd de felicitatie vooral kort en bondig. Er is namelijk geen tijd om bij te praten, dat komt later op de avond wel.

Diner en taart
Hoe hangry je ook bent, wacht altijd met eten tot het bruidspaar de eerste hap heeft genomen.

Ga niet zomaar speechen
Het klinkt onromantisch maar het draaiboek van een bruiloft zit vaak strak in elkaar. De ceremoniemeester regelt wie wanneer gaat speechen en voorkomt zo dat mensen tegelijkertijd het woord willen óf een kwartier aan een stuk gaan staan lullen. Ga ook niet speechen met een borrel als je te diep in het glaasje hebt gekeken, dat is gewoon gênant!

Parteh!
Gratis drank! OLEE! Maar doe het een beetje rustig aan… je wilt niet het gesprek van de avond zijn omdat je in jouw elegante jurk op (of onder) tafels bent gekropen.