Like a rolling stone (waarom alleen reizen zo fijn is)

Ik moest zelf ook even aan het idee wennen. Alleen reizen; honderdduizenden globetrotters gingen me al voor, maar zelf had ik nog nooit het plan opgevat, het óók te gaan doen. Ik ben omringd met een fijne groep vrienden, lieve familie en de beste man die ik me maar kan voorstellen. Maar toch ben ik ook graag omringd met.. mezelf. En dat is iets wat ik de laatste jaren meer en meer heb ontdekt. Gelukkig!

Zo kwam het moment dat ik, zoals ze het zo mooi verwoorden, “in between jobs” zat. Ontslag genomen bij mijn ene werk; nog in onderhandeling met de nieuwe baas. En een onstilbare honger naar het grijpen van deze unieke kans om er even tussenuit te gaan. Natuurlijk blijkt het ad hoc lastig om mensen mee te krijgen; ’tja, er wordt natuurlijk óók gewoon gewerkt…’. En zo ontstond langzaam het idee: waarom niet in m’n uppie? ‘Stoer’, vond een vriendin het. Maar het voelde niet als stoer, het voelde vooral als iets wat ik hard, héél hard nodig had.

Edinburgh, dat moest het worden. Veelbelovende stad, lots to see, lots to do. En oh dear, die Schotse Hooglanden..ik wilde het zo graag ervaren. Dus yup, inderdaad, op de valreep een spotgoedkoop vliegretourtje in the pocket en…gaan!

Eerlijk is eerlijk, in de periode ervoor heb ik meerdere malen getwijfeld of alleen reizen niet saai, eenzaam of gênant zou zijn. Eenmaal voet aan land gezet in Edinburgh blijkt het tegendeel waar en is dit idee langzaam maar zeker één van de beste ideeën in mijn leven geweest te zijn..

1. Je bent zo vrij als een vogeltje.
Je hoeft met niemand, maar dan ook niemand rekening te houden. Oké, dat bedoel ik natuurlijk niet als een excuus om lekker te gaan rellen of de locals te provoceren. Ik bedoel natuurlijk dat alle vormen van druk of het stellen van compromissen verdwijnen wanneer je geheel aan jezelf overgeleverd bent. In de positieve zin van het woord.

2. Clear your head.
Er zijn ontzettend veel fijne plekken in een grote stad waar mensen in hun eentje even “in het vuur kunnen staren”. Schijnbaar dus ook iets waar veel mensen in hun drukke leventje behoefte aan hebben. Stap gewoon binnen en ga lekker ontspannen zitten. Of lopen. Of staan. Of liggen. Of dansen zo je wil. It’s up to you!

3. Even offline.
Een tripje met jezelf is het uitgelezen moment om even lekker helemaal offline te gaan. Dat kan best lastig zijn, zeker in moderne steden waar overal wifi te krijgen is. Maar tegelijkertijd “dwing” je jezelf op die manier om echt in het hier en nu bezig te zijn. Begint het naar buiten staren je te vervelen of heb je het idee dat je het eten van andermans bord zit te kijken? Blader dan in een leuk boek, een stadsgids of een tijdschrift.

4. Alleen maar niet alleen.
Als er één ding is dat je van lonetravellers terughoort, is dat je heel snel aanspraak hebt. Ook ik heb dit ondervonden. Het zou te maken kunnen hebben met de open houding waarin je je trip aangaat. Je ziet wel hoe het loopt, je ziet wel wie of wat je tegenkomt. En dan ontstaan meestal vanzelf leuke gesprekken, die wel eens kunnen resulteren in one night stands. En nee, dan heb ik het niet over het bed, maar om memorabele ongedwongen ontmoetingen. Ontmoetingen waarmee je achteraf, zonder allerlei beloftes over en weer te doen, gewoonweg kunt zeggen dat je met de flow bent meegegaan.

En terwijl die flow mij uiteindelijk weer terugbrengt naar mijn vertrouwde plekje (wat ook altijd weer fijn is), hoop ik stiekem van harte dat iedereen deze bevrijdende vorm van reizen létterlijk voor zichzelf gaat uitproberen.