De kracht van oprechtheid en eerlijkheid

Jezelf helemaal blootgeven. Dat doen niet veel mensen… we vinden het moeilijk om altijd eerlijk te zijn en gaan voorzichtig om met de waarheid. Een leugentje om bestwil kan best. Dat ene leugentje worden er een paar en voordat je het weet ben jij alles behalve eerlijk. Terwijl je dat eigelijk wel wilt zijn want je bent voor de rest best mindful en je weet dat het niet oké is waar je mee bezig bent.

Eerlijk zijn is ingewikkeld, je kleedt jezelf emotioneel uit en dat maakt je kwetsbaar. Bovendien wil jij jezelf graag op een bepaalde manier zien, en daarom zeg je dingen die je eigenlijk niet zou moeten zeggen. Dat je een liefhebber bent van festivals terwijl je liever op de bank zit om maar wat te noemen. Of je heb een nog groter geheim in je schuilen, iets wat je niet durft te vertellen omdat je bang bent voor de reacties van anderen. Maar als je eerlijk bent moeten die reacties je eigenlijk niks kunnen schelen. Want weet je wat? Je bent eerlijk. En er is niemand die daar iets van kan zeggen… terwijl als je dingen verzwijgt en opkropt wordt het geheim alleen maar groter en woekert het in je lichaam als een verwoestende infectie. Het is alsof er altijd een olifant in de kamer staat, iedereen voelt dat er ‘iets’ is maar er wordt niet over gesproken. Zo komt er nooit een oplossing.

Bye olifant
Want dingen moeten besproken worden. Hoe eerder, hoe beter want: minder pijnlijk. Doe het wel subtiel. Als je het beestje bij de naam noemt kunnen mensen gekwetst worden maar als je niks zegt blijft het geheim in jou verscholen en wordt het verhaal uiteindelijk ingewikkelder dan dat het al is. Omring jezelf met mensen tegen wie je altijd eerlijk en oprecht kunt zijn. Mensen die jou vertrouwen moet je zelf ook in vertrouwen nemen. Ze zullen luisteren zonder te oordelen. Als jij je emotioneel bloot kunt geven, zorgt dit voor energie. Ben jij niet eerlijk? Dan kost het energie. Een ander is niet gek en heeft het door als er ‘iets’ in de lucht hangt. Zeker hooggevoelige mensen hebben het meteen door als er iets niet aan de haak is. Laat ze niet in de waan maar klaar de lucht voordat ze zelf conclusies moeten trekken.

Lees ook: wedden dat jouw matras niet zo fris is…