Korte of lange vakantie: waar doe je slimmer aan?

Je hoeft de wondere wereld die Instagram heet maar te openen, en je wordt belaagd met vakantiekiekjes. Foto’s van de meest verre, idyllische bestemmingen vullen je feed. Maar doen die lange reizen naar de andere kant van de wereld je ook echt beter, dan een driedaagse trip naar Vlieland? Kom je meer uitgerust thuis als je drie weken de hort op bent geweest? Hoe dan ook, het staat als een paal boven water dat je die time-out af en toe nodig hebt. Maar of je het best aan de dagelijkse ‘sleur’ kan ontsnappen door een korte of lange vakantie…Ik vertel je waar je het meest verstandig aan doet. 

In één klap je vakantie-uren opnemen of ze over het jaar verspreiden, blijkt voor veel gelukszoekers een prangende vraag. En als er zelfs wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan, nou dan weet je dat je met een serieus dilemma te kampen hebt (*wink*).

De Finse organisatiepsycholoog dr. De Bloom heeft in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen dit luxeprobleem onder de wetenschapsloep genomen. Korte of lange vakantie, hoe lang duurt de perfecte vakantie om 100% opgeladen terug te komen? Ze ondervroegen 54 personen die gemiddeld 23 dagen hun out of office aan konden zetten. De vragenlijst ging onder andere in op in hoeverre de vakantiegangers een bepaalde mate van spanning, vermoeidheid, gezondheid en geluk ervaarden.

En wat blijkt? Een maand escapen is niet per se beter voor je dan een paar korte tripjes. Ons gevoel van gezondheid en welzijn stijgt de eerste dagen aanzienlijk. Op dag acht bereiken we onze piek. Nu komt het, want ongeacht hoe lang je gaat, binnen een week terug op werk ben je terug op je basisniveau qua well-being. Dr. de Bloom concludeert: ‘Take shorter, more frequent breaks. Holidays work more like sleep. You need regular recovery from work in order to stay healthy in the long run.’ En laatste tip: sluit je vakantie altijd af met een big bang, een klapper van een hoogtepunt!