Je kind vriendelijk laten opgroeien met emoties

Hoe we omgaan met onze emoties en hoe we hiermee zijn wordt deels bepaalt door onze opvoeding. Kijk maar eens terug naar de tijd dat je zelf kind was. Hoe werd er in jouw gezin van herkomst aandacht besteed aan emoties? Mocht je huilen en boos zijn? Of was er weinig ruimte voor of werd dit niet geaccepteerd? En wat voor invloed heeft dit op jou in het hier en nu? Dit artikel gaat over je kind vriendelijk laten opgroeien met emoties.

Hoe ga jij nu met emoties van je kind om? De eerste jaren van het leven kijkt je kind hoe jij het doet, hoe jij omgaat met je emoties. Je bent een voorbeeld voor jouw kind. Kijk eens hoe je zelf omgaat met je emoties. Als je dat weet, kun je je kind beter helpen!

Emoties zijn slecht en mogen er niet zijn
Misschien herken je jezelf wel: ‘Stop eens met boos zijn’, ‘Niet huilen’ etc. Kinderen leren al snel dat emoties slecht zijn. Dit kan zich om zetten naar een disfunctionele overtuiging: ‘Ik ben slecht als ik boos ben’ of ‘ik mag niet huilen want dan stel ik mij aan’. Deze harde oordelen over emoties doen onszelf en onze kinderen tekort. Op deze manier bouwen we geen vriendelijke en gezonde relatie met emoties op. We ontkennen en stoppen ze weg of worden onze emoties.

Emoties zijn oké en mogen er zijn
We kunnen emoties niet uitschakelen, wegstoppen of vermijden. Kinderen met hun emoties om leren gaan is niet altijd gemakkelijk. Ze moeten leren emoties te herkennen, benoemen, accepteren, op een gezonde manier uiten en verwerken. Hierbij kun je je kind helpen! ‘Elke keer dat een kind een emotie aan een ouder laat zien is dat oké, daar ligt een kans om het kind te leren zijn met emoties’ – Mindtrainers voor kinderen

Wat kan je doen om je kind een vriendelijke relatie met emoties op te laten bouwen?
1. Zorg eens voor een gesprekje met je kind, bespreek wat je kind denkt over een emotie. Is het
leuk of stom, mag de emotie er zijn? Hoe gaan jullie ermee om?
2. Erken de emotie dat onder het gedrag verborgen ligt: ‘Volgens mij schreeuw jij zo omdat ik
nee zeg en teleurstelling voelt, dat is ook niet leuk, dat snap ik… maar het kan nu niet’
3. Begrens emotioneel gedrag als dit nodig is: ‘We gaan niet met de blokken gooien, je mag
rustig worden op de bank’
4. Ademen met gevoelens in het lichaam: ‘Waar merk je teleurstelling op in je lichaam? Adem
maar met het gevoel. In, uit, accepteer en laat los’
5. Merk je dat het binnen je gezin lastig is om met emoties te zijn? Volg dan samen met je kind
een dierenvriendjes training over gedrag emoties.

Kijk op mindtrainersvoorkinderen.nl