Keramiek: waarom iedereen het op z’n minst moet proberen

Potten bakken is een van de meest oude kunstvormen op aarde. Werken met klei en keramieken werken creëren is zeer vermakelijk en het geeft je de kans om een creatieve kant van jezelf te ontplooien. Daarnaast werkt het ontspannend, vermindert het stress en het kan zelfs een therapeutische werking hebben. Niet zo gek dat steeds meer mensen aan het kleien gaan.

Wij zijn inmiddels overstag want na een eerste workshop (met een familie uitje) wilden we er geen eind aan kleien. Letterlijk en figuurlijk. Wanneer je de werkplaats binnenstapt, glijden alle alledaagse zorgen van je af. Werken met keramiek brengt enorm veel tevredenheid in ons leven. Inmiddels kunnen we wel tientallen redenen bedenken waarom je aan de slag moet gaan met keramiek, maar we geven er zes weg.

Creatieve vrijheid
Mensen hebben van nature de behoefte om te creëren. Wanneer we iets maken, voelen we ons goed. Wij zijn er inmiddels wel achter dat het werken met een artistieke kunstvorm waarbij je alle vrijheid hebt, een pure zegen is. Het is nergens voor nodig om skills van een kunstenaar te bezitten. Na enkele workshops kom je al een heel eind. Voor je het weet heb je een aantal vazen van eigen hand in huis pronken. En nog even later misschien wel een servies. Voor je het weet ben je zo goed, dat je jouw creaties zelfs cadeau kunt doen aan vrienden of familie.

Focus
Wanneer je aan de slag gaat met klei, is er niets anders waar jij je aandacht op dat moment aan besteedt. Om een product te creëren, moet je gefocust te werk gaan. Één item kleien neemt mogelijk een aantal weken in beslag. Van het vormen tot het glazuren, stap voor stap maak je er iets moois van. En dan is er niets zo leuk dan het eindresultaat in handen hebben!

Optimistische kijk
Met de tijd, wordt je beter in wat je doet. Dat leer je van potten bakken. Het maakt niet uit hoe slecht je bent in het begin, het wordt beter. Dit is een mooie gedachten die je kunt meenemen in de rest van je leven.

Falen
Er is geen goed of fout wanneer we het hebben over creativiteit. We hebben alle vrijheid om te ontdekken wat werkt; of niet. Geen idee is te gek! Wanneer je iets wil uitproberen dan kan het. Wordt het prachtig, mooi zo. Mislukt? Ook goed!

Kwaliteit van leven
‘Op de manier waarop we één ding doen, doen we meerdere dingen.’ Er zit natuurijk een kern van waarheid in deze uitspraak. Hoe gehaaster en onzorgvuldiger je een pot probeert te bakken, des te meer teleurgesteld je zult zijn in het resultaat. Wanneer je unieke items wilt creëren, moet je het de tijd geven die het verdient. Dit is een waardevolle les die je in alle aspecten van het leven mee kunt nemen. Wanneer we toegewijd aan iets werken, zal het resultaat succesvoller zijn. Of het nu gaat om relaties, je gezondheid, werk of creativiteit.

Sociale activiteit
Wanneer je in een studio aan het werk bent, ontmoet je verschillende nieuwe mensen. Zeker in deze tijd, waarin we veel vanuit huis werken, craven we vaker naar menselijke interactie. Terwijl je bezig bent, deel je verhalen, lach je en leer je van elkaar. Potten bakken is een heuse aanrader. Zéker nu.