Jonge meiden kiezen voor plastische chirurgie om op de gefilterde versie van zichzelf te lijken

Echt waar, er is een term voor dit verschijnsel: jonge meiden lijden steeds vaker aan Snapchat Dysmorphia. Dit betekent dat ze plastische chirurgie ondergaan om op een filter te lijken. Of eigenlijk op de zogenaamde perfecte versie van zichzelf mét een dikke filter.

Waar dames vroeger nog met een foto van een celebrity aanklopte bij de plastisch chirurg, nemen ze tegenwoordig een flink bewerkte foto van zichzelf mee naar de dokter. De filters die ze met Snapchat of Instagram over zichzelf heen mikken zorgt ervoor dat ze hun echte uiterlijk vinden verbleken. Ze willen lijken op zichzelf mét digitale filter en daar hebben we de verzamelnaam: Snapchat Dysmorphia.

Een vlekkeloze huid, dikke lippen, jukbeenderen en een gezicht zonder wallen. Het is een eitje om jezelf digitaal op te kalefateren. Volgens een onderzoek gepubliceerd in JAMA Plastic Surgery Viewpoint zijn apps dan ook dé oorzaak van een hele nieuwe aandoening. In de serie Rich Kids Of Social media zie je hoe een van de rijkeluis kinders bij de cosmetisch arts aanklopt omdat ze vind dat ze er in het echt net zo uit hoort te zien als op Social Media. Met nóg dikkere lippen krijgt ze er na verwachting in een week 20.000 likes bij. Ik kan je vertellen dat dit een DIKKE illusie is. Regelmatig komen er meiden langs in de kliniek waar ik werk en met of zonder dikke lippen zijn exact dezelfde persoon. Plastisch chirurgen zouden onrealistische wensen zoals een smaller gezicht of een Snapchat lip dan ook het beste kunnen weigeren. Want woest perfectionistische meiden die aan Snapchat Dysmorphia lijden zijn niet snel tevree. Voor je het weet heb je een claim aan je broek hangen omdat je de konijnenoortjes bent vergeten.