Dit is waarom je Alentejo in Portugal niet mag missen

Portugal, de Algarve en Lissabon, allemaal bekend en lekkere plekken om te bezoeken maar ben je al eens in Alentejo geweest? Op nog geen uur rijden van Lissabon begint het (wijn)feest en kun je op je gemakt van alle agriculture genieten. Wijnboerderijen die ook een slaapplek aanbieden zijn er in overvloed. Stuk voor stuk unieke plekken waar je komt voor rust, reinheid en zeker geen rommelende maag.

Liefde gaat door de maag
Er is één ding wat ze in Alentejo goed kunnen en dat is het combineren van wijnen en spijzen. De meeste hotels hebben een eigen ‘winery’ waar ze eigen wijn maken en dat op zich is al genieten. Als de wijn dan goed samengaat met de gerechten op de menukaart weet je dat je je knoop aan het einde van de avond los moet maken. Al zit je nog zo vol: dat toetje moet en zal gegeten worden. De typische Portugese lekkernijen staan op bijna iedere menukaart en de groenten worden vaak op eigen land verbouwd. Er wordt met liefde gekookt en dat proef je. Wij hadden aten bij Café Alentejo en als je daar bent moet je vooral een kijkje nemen in de giga wijnkelder. De wijn hier was niet te versmaden, zó lekker! Bij ons eerste hotel Torre de Palma hadden we overigens om elf uur ’s ochtends al een luxe wijnproeverij met alleen maar wijn uit eigen huis.

Wijnkelder in Café Alentejo

Wijnkelder in Café Alentejo

Torre de Palma

Torre de Palma

Torre de Palma

Torre de Palma

Agritoerisme
Nog nóóit ben ik zo makkelijk van de ene naar de andere authentieke boerderij gereden waar alles klopt. Het interieur, de lieve mensen, de wijnen, het uitzicht en alle extra’s die ervoor zorgen dat het je aan niks ontbreekt. Oude plekken waar een lik verf en smaak van de eigenaren ervoor zorgt dat alles er weer spik en span bij staat. Iedere plek waar je kunt logeren heeft een verhaal en overal voel je de bevlogenheid van de gastheer of vrouw. De meeste agricultuur plekken zijn in een modern jasje gestoken, deze contrasten zorgen voor een huiselijke, knusse en warme sfeer. Tijdens onze trip verbleven we in Torre de Palma, São Lourenco do Barrocal en Sublime Comporta. Lees hier alles over deze luxe hotels.

Torre de Palma

Torre de Palma

São Lourenco do Barrocal

São Lourenco do Barrocal

Sublime Comporta

Sublime Comporta

Knolhobbelen
Wa blief? In Brabant is knolhobbelen hetzelfde als paardrijden en échte ruiters kunnen in Alentejo flink wat ritten maken. Bijna ieder hotel heeft minstens één paard op stal staan en daarmee kun je de uitgestrekte omgeving goed verkennen. Wist je dat paarden erg rustgevend zijn? Ze zijn daarom bijna onmisbaar tijdens jouw luxe reis, al is het maar om ze een aai over de bol te geven. Hihaaaaa… nooit meer naar huis!

Paarden bij Torre de Palma

Paarden bij Torre de Palma

Potten bakken
Heb jij het idee dat potten bakken een gezapig karweitje is? Dan heb je het mis. In Portugal worden er heel wat potten gebakken én beschilderd. Hoe leuk is het om dit zelf te doen? Er zijn genoeg plekken waar je potten kunt kijken, kopen of zelf met je handen kunt kneden in klei.

Geschiedenis
In Alentejo bevinden zich tal van historische plaatsen waar je terug gaat in de tijd. Schilderachtige dorpjes zoals Monsaraz zijn een bezoek meer dan waard. De eeuwenoude ruïnes zijn indrukwekkend en de romantiek spat er van af.

Monsaraz

Monsaraz

In een enkel geval is de geschiedenis zelfs griezelig te noemen als je opeens tegen allemaal schedels stuit: ‘The chapel Of Bones’ waar levensechte botten de muren sieren. Ofja, zo levensecht zijn ze niet maar ze komen wél van mensen en alle botten zijn opgegraven uit heuse graven. Best griezelig. Doe mij dan maar kurk, dat hebben ze ook in overvloed door de grote hoeveelheid kurkbomen die Alentejo rijk is. Je ziet ze naast de weg en om de zoveel jaar maakt een boom vanzelf nieuwe kurk aan. Het plaatsje Évora, waar ’the chapel of bones’ zich bevindt, heeft overigens nog meer te bieden dan botten alleen. Er zijn tal van romantische straatjes waar je uren doorheen kunt dwalen.

'The chapel of bones'

‘The chapel of bones’

Évora

Évora

Dolfijnen in het wild
Je hoeft niet naar de zee om een dolfijn te spotten, wij zagen ze terwijl je met een catamaran op de rivier rond voeren. Het is wel een ‘groepjes mensen activiteit’, dat maakt het altijd minder romantisch maar ach, als je een dolfijn ziet, is alles weer goed. Bovendien kun je op de catamaran naar het toilet, kun je drankjes bestellen aan de bar en rol je jezelf in een kleedje als het koud wordt. Bepaald geen straf en van varen wordt je vanzelf rustig.

dolfijn

Geluks – eh lucht – ballon
Als het meezit kun je in een luchtballon over Alentejo zweven, wij hadden dikke vette pecht. Bij slecht weer is het namelijk niet verantwoord om in een luchtballon te stappen en wij hadden nét een beetje miezer op de ochtend dat onze toch op de planning stond. Zunt! Zunt! Want hoe magisch is het om in een mandje over de wijnvelden te vliegen. Ik bedoel maar… als je een toertje in de lucht wilt boeken, kan dit bij Emotions Portugal.

Sterren spotten
Er zijn weinig plekken op de wereld waar de nachten zo donker zijn en de sterren zo zichtbaar. Daarom is Alentejo dé plek om sterren te spotten. De kunstmatige verlichting wordt om deze reden dan ook niet massaal toegestaan en dat geeft naast een fijn zicht op de sterren, ook rust. We zijn niet gemaakt om continue geprikkeld te worden door kunstmatig licht en júist daarom is het fijn als het soms helemaal donker is. Ben je een fanatieke sterrenspotter? Dan kun je in Alentejo zelfs met professionals naar de lucht blieken, inclusief alle gear die je nodig hebt om het beste uit de nacht te halen. Kijk op de website van Olagoalqueva voor meer informatie.

Zee en haventjes
Als je denkt dat alleen de Algarve een mooie kust heeft, dan heb je het mis. Ook in Alentejo kun je je richting zee begeven, iets wat vooral surfers in deze regio ontdekt hebben. Omdat het niet bloedheet was gingen wij niet zelf bakken op het strand maar lieten wij een visje bakken in de strandtent Art e Sal. De vis is vers en vooral de venusschelpen zijn een aanrader.

clams

Leuk om te weten: in The Palaphitic Port of Carrasqueira zijn vooral vrouwen aan het vissen naar verse vissen. Zij runnen hier de haven!

Port of Carrasqueira

Port of Carrasqueira