Het is oké als een ander succesvoller is dan jij

In Australië hebben ze er een naam voor: ‘The Tall poppy syndrome’. Dit is een term die verwijst naar het sociale verschijnsel waarbij mensen die boven het gemiddelde uitsteken, kort worden gehouden. Wij noemen het de ‘maaiveldcultuur’ en dit wil zeggen dat mensen worden belemmerd in het ontwikkelingen van hun talenten. Ze hebben toch al meer kwaliteiten dan een ander dus waarom moeten ze dan nóg meer hebben?

Iets wat de meeste mensen denken. Mensen die het beter doen lijken een bedreiging, en door deze ‘succesvolle’ types voel jij je minderwaardig. Wat natuurlijk totale onzin is. Iedereen is hoe hij of zij is, ook mensen met een bijzonder talent. En dan kun je ze alles misgunnen of zaken saboteren, maar dat gaat jou niet helpen. Sterker nog, het remt de ontwikkeling van individuen en zo kan talent verloren gaan. Eeuwig zonde! Want juist die talenten hebben we hard nodig om te groeien als maatschappij.

Column Carolijn: Just do it!

En het komt voor: jaloezie is menselijk. Heb jij het nooit meegemaakt? Dat je ergens keihard voor werkt en het eindelijk z’n vruchten afwerpt, maar dat je dan een sneer krijgt van iemand die vindt dat jij het niet verdient? Mensen die je jouw successen misgunnen, die alles behalve enthousiast reageren als jij ze vertelt dat je promotie hebt gemaakt, of voor een of ander cool project benadert wordt. C’est la vie. Het enige wat wij zeggen is: probeer er niet aan mee te doen. Jouw kansen komen wel, ze zijn misschien anders, maar passen des te meer bij jou. Je leeft stukken lichter zonder jaloezie en trots, en als je blij kunt zijn voor een ander, is een ander dat misschien ook voor jou.

Lees ook: Het belang van successen delen.