Is Botox geschikt voor vegans?

Denk jij na over een prik Botox (botuline toxine) om rimpels te “fixen” of om ze te voorkomen? Bedenk je vooral het volgende voordat je aanklopt bij een kliniek:

Is botox vegan? Is Botox cruelty-free?
Botox voor cosmetische doeleinden is soms vegan maar nóóit cruelty-free. Botox wordt namelijk voordat het op de markt wordt gebracht, op muizen getest. Er zijn bedrijven die manieren hebben bedacht om het product niet op dieren te testen, maar er worden nog steeds heftige experimenten uitgevoerd op muizen. Dit komt omdat het in Nederland verplicht is om medicijnen te testen op dieren. Sinds 2013 mogen op dieren geteste cosmetica niet verkocht worden in de EU. Je zou denken dat Botox tot de groep cosmetica hoort maar dat zit anders. Botox is gewoon een medicijn en daarbij worden dierproeven wél uitgevoerd. Daar komt nog bij dat Botox een enorm giftige stof is die bij elke nieuwe batch getest moet worden op dieren. Recente cijfers laten zien dat er zo’n 300.000 muizen worden gebruikt om Botox te testen.

Zijn er alternatieven om rimpels te voorkomen?

Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg merken die diervriendelijk te werk gaan. Op het gebied van cosmetica zijn er talloze producten die vriendelijk zijn voor je huid én voor dieren. Dit staat veelal vermeld op het etiket of bij de productomschrijving.

Reinig je huid dagelijks
Een goede verzorging van de huid begint van binnenuit. Daarnaast is het belangrijk om dagelijks je huid te reinigen! Zelfs als je geen make-up draagt. Luchtverontreiniging zoals: uitlaatgassen, roet, pollen en fijnstof zijn funest voor de kwaliteit van je huid. Dr. Hauschka De ingrediënten van Dr.Hauschka Cosmetica zijn 100% natuurlijk en veel producten zijn ook geheel plantaardig. Deze reinigingscrème is dan ook geschikt voor vegans. Begin en eindig je dag met deze reinigingscrème en je merkt dat je huid fris aanvoelt en dat poriën verfijnen. Let wel op dat er in bepaalde producten van Dr. Hauschka niet plantaardige (dierlijke) ingrediënten zitten zoals bijenwas, zijdepoeder en Royal Jelly. Dit kun je vinden op Vegan Wiki.
dr. hauschka
Reinigingscrème Dr. Hauschka, €14,30 via Dr. Hauschka

Gebruik de juiste verzorgingsproducten
Zoals we al zeiden: er zijn heel veel beauty-merken geschikt voor vegans. Ga op zoek naar een favoriet en let daarbij op een vette, droge of geïrriteerde huid. Vind een product voor jouw huidtype en gebruik dit dagelijks.

vegan antirimpel
Oliveda natuurlijke celactiverende gezichtscrème, €39,95 via Greenbeautyshop.nl

Ultrasound
Doormiddel van een Ultrasound behandeling wordt de huid gelift en strakker. Al snel na de eerste behandeling zie je resultaat maar na 2 tot 6 maanden is het resultaat optimaal. De behandeling stimuleert de aanmaak van lichaamseigen collageen en dit heb je nodig om een strakke huid te behouden. Bedenk je wel dat je met deze non invasieve behandeling niet hetzelfde resultaat bereikt als met bijvoorbeeld een facelift. Het resultaat is ook afhankelijk van de kwaliteit van je huid. Ben je erg gevoelig? Dan is het verstandig om vooraf aan de behandeling een paracetemol te nemen want het kan pittig zijn.