Interview met Sandra van interieurlabel The Souks

Hartjes voor alle (kleine) ondernemers voor wie dit een pittige periode is. Tijd om er eentje in de spotlights te zetten: Sandra van The Souks. Dit is en blijft toch wel één van de lievelings als je vraagt naar online go to-adressen voor interieurspul. En dankzij het Marrakech-eske tintje haal je gelijk een dot zonnestralen in huis. 

Vertel, hoe ben je op het idee van The Souks gekomen? 

“Het idee is ontstaan tijdens een rondreis in Marokko. In 2014 ging ik hier samen met een vriendinnetje naartoe. Iets wat veel mensen al best heftig vonden, want twee blonde meiden in zo’n setting op vakantie, is dat niet gevaarlijk? In de woestijn van het Atlasgebergte strandden we bij een berbertent. Eentje die met ik-wil-ze-allemaal-meenemen kleurrijke kussens was gevuld. In eerste instantie heb ik er toen 10 in m’n koffer gestopt, en heb ik ze in Nederland aan vrienden en bekenden verkocht. Ik was in zo’n raptempo ‘uitverkocht’ dat ik in korte tijd bedacht om er m’n bedrijf van te maken. Gewoon uit het niets iets opbouwen. Als kind was ik al veel bezig met spul via Marktplaats verkopen, dus ergens heeft het er altijd wel ingezeten.”

The Souks tapijt    The Souks tapjiten

Had je voor die tijd al ervaring in de interieurhoek opgedaan? 

“Nee, ik heb iets heel anders gedaan. Als 21-jarige heb ik m’n papiertje voor de pabo gehaald, niets mee gedaan overigens. Na m’n opleiding heb ik namelijk een paar jaar voor een kinderkledingmerk gewerkt waar ik voor de wholesale verantwoordelijk was. Daarna ben ik ook nog een tijd PA van een partner bij een advocatenkantoor geweest. Hier heb ik op zakelijk vlak veel kunnen leren, iets waar ik nu als eigen ondernemer de vruchten van pluk.”

Hoe zou je voor lezers die je merk niet kennen The Souks omschrijven?

“The Souks staat voor tijdloze interieuritems met Scandinavische twist die in Marokko met de hand worden geproduceerd. Van vintage tapijten tot berberkussens, pompomdekens en manden. Koop je een handgemaakt The Souks-exemplaar dan weet je dat je kwaliteit koopt. Kwaliteit waar je jaren plezier van hebt.”

The Souks Marokkaanse manden    The Souks pompomdeken

Hoe houd je alles gaande nu een retourtje Marokko er niet zo makkelijk inzit?

“Toegegeven, het is echt wel even iets anders nu. Normaal gesproken zit ik zo’n drie maanden per jaar in Marokko. Het liefst ben ik daar om de kwaliteit van de tapijten en andere interieuritems te screenen. Desondanks mag ik niet klagen hoe het nu gaat. Ik ben heel blij dat ik de afgelopen jaren een sterke band met de Marokkaanse makers – kleine ondernemers – heb opgebouwd, waardoor The Souks gewoon kan doorlopen. Het kostte flink wat doorzettingsvermogen en overtuigingskracht om daar als blonde vrouw serieus genomen te worden, maar wat ben ik trots dat het is gelukt.

Tegelijkertijd realiseer ik mij in deze tijd des te meer wat je eigenlijk allemaal in en om je eigen huis aan rijkdom hebt. Normaal is het o zo makkelijk om het vliegtuig te pakken, nu niet. En dat doet mij des te meer beseffen wat voor stevig fundament The Souks heeft.

The Souks Sandra

Neemt niet weg dat ik natuurlijk heel graag snel weer die kant op ga. Normaal gesproken loop ik even bij de makers langs om het een en ander af te stemmen. Over het algemeen kan ik met de meeste Marokkaanse makers gelukkig ook in deze tijd nog steeds via telefoon, WhatsApp en Facetime werken, maar het is toch anders als je stapels tapijten kan doorspitten. Ach ja, die tijd komt vanzelf weer!”

Surf naar The Souks om het volledige assortiment te bekijken. Be prepared: verslavingsgevaar kan niet worden uitgesloten.
Credits voor de prachtige kiekjes: Emma Peijnenburg