Interview: met Lotte van Mádara Organic Skincare

Alweer een tijd geleden ontmoette ik Lotte, mede-oprichtster van Mádara Organic Skincare. Samen met drie andere Letse vrouwen ontwikkelde ze een natuurlijke en biologische huidverzorgingslijn met ingrediënten uit Letland. De natuur in Letland heeft mede door het vaak gure klimaat en de verschillende bloemen en grassen enorm veel te bieden dus waarom zou je daar geen gebruik van maken? Bovendien misten deze powervrouwen natuurlijke skincare en cosmetica producten van goede kwaliteit, met knappe uitstraling.

Een gat in de markt want inmiddels verkopen ze hun producten in meer dan twintig landen in Europa! Knap werk en ook nog goed voor deze wereld. Daarom meer over deze stijlvolle beauty met brains: Lotte.
producten
Wanneer begon voor jou het avontuur?
“Tijdens met studie in Japan begon mijn liefde voor beauty te kriebelen. Ik bracht úren door op de cosmetica-afdeling van warenhuizen om daar de perfecte getextureerde crèmes te bestuderen. Dit was voor mij zo inspirerend dat Mádara daar in 2006 uit voort bloeide.”

Lees ook: 17 stappen die je op weg helpen naar een duurzaam leven.

Je hebt toen al voor organic skincare gekozen…
“Dat was voor mij logisch. Ik was namelijk erg teleurgesteld door de allergische reacties die ik van de meeste skincare producten kreeg. En dat terwijl ik écht van crèmes, lotions en dat soort spul hield. Na het bestuderen van de etiketten en mijn groeiende kennis over de synthetische ingrediënten besloot ik alleen nog maar voor natuurlijke producten te gaan. Het werkte en inspireerde mij nog meer om zelf een organic label te ontwikkelen: Mádara. Unieke producten die bewezen effectief zijn en gecertificeerd volgens de internationale EcoCert norm en uiteraard ook dierproefvrij.”

Hoe heb jij je je business partners gekozen?
Long time ago – nog voordat Mádara bestond – schreef ik reviews over natuurlijke producten en bedacht ik zelf formules voor een online lifestyle forum. Een van mijn volgers – Zane, die nu de marketing doet, stuurde mij een bericht of ik mijn homemade producten ook verkocht. Dat was niet het geval maar wel een goed plan. Zane en ik besloten om eens koffie te drinken en een paar maanden later hadden we een meeting met Zane en haar vriendin Liene die nu onze designer is. Nog even later zaten we rond de tafel met mijn zus Paula erbij en zo is Mádara ontstaan. Een merk waarvan je alle ingrediënten die in de producten zitten zélfs kunt eten.”
MÁDARA
En wat doe jij precies?
“Ik ben creative director en bedenk steeds nieuwe ideeën en producten.”

Omschrijf jouw passie voor beauty en wat is beauty voor jou?
“Beauty gaat veel verder dan de buitenkant. DEEPER THAN SKIN is dan ook de filosofie van Mádara waarmee we willen zeggen: het gaat niet alleen om je huid maar het gaat veel verder dan dat. De ingrediënten in beauty producten blijven niet op de huid liggen, je huid absorbeert deze en ze komen dieper in het lichaam terecht. Juist daarom is het zo belangrijk om open en eerlijk te zijn over de ingrediënten die erin zitten. Mádara is er voor iedereen die schoonheid en jeugdigheid als state of mind ziet en dat heeft niks te maken met uiterlijk vertoon.”

Jouw favoriete natuurlijke ingrediënt:
“We gebruiken meer dan 400 verschillende ingrediënten, maar berkenwater is mijn favoriet. Ik weet nog dat ik als kind berkenwater tapte samen met mijn opa. Iedere lente. Berkenwater vloeit maar twee weken per jaar en alleen in gebieden met een subarctisch klimaat met extreme kou en lange winters. In Letland gebruiken we het veel als traditioneel detox drankje voor onze gezondheid. Het is een boost voor je energie en inmiddels is het ook populair als beauty-food. Berkenwater bevat namelijk mineralen als kalium, magnesium en calcium en een unieke mix van belangrijke en biologische aminozuren. I love it.
MÁDARA_DETOX_MUD_MASK
Hoe zit dat met anti-aging? Is dat niet lastig met alleen maar natuurlijke ingrediënten?
“Mádara is pioneer op dit gebied omdat we gewoon water vervangen door berkenwater waarvan bewezen is dat het de uiterlijke kenmerken van huidveroudering vermindert. Berkenwater stimuleert celvernieuwing en herstelt beschadigde huidcellen. Berkenwater is dan ook het basis ingrediënt in onze anti-aging lijn.”

Welke natuurlijke ingrediënten zijn nog meer goed tegen rimpels?
“De juiste huidverzorging is belangrijk, maar je levensstijl heeft een minstens net zo grote impact. Zorg ervoor dat je anti-oxidant rijke producten eet zoals kleurrijke groente en fruitsoorten. Bosbessen bevatten bijvoorbeeld vijftien verschillende krachtige antioxidanten die de collageen productie stimuleren. Gele, rode en oranje fruitsoorten krijgen hun kleur door carotenoïde – een antioxidant met veel vitamine A. Probeer zoveel mogelijk biologische en natuurlijke producten te eten om pesticides, antibiotica en andere chemicaliën te vermijden. En sport! Wetenschappers beweren dat een gezonde en actieve levensstijl je jong houdt.”

Dit is dé reden dat jij ondernemer bent:
“Het feit dat ik constant creatief én innovatief bezig ben, altijd met de nodige uitdagingen. Maar ik krijg nog meer voldoening van het feit dat de kleinste ideeën kunnen uitgroeien tot iets veel groters. We begonnen ooit in een klein labarotorium en investeerde al onze tijd en ons spaargeld in iets waarvan we nog niet wisten of het ging werken. Dat deed het gelukkig wel! In een paar jaar tijd groeide Mádara uit tot een succesverhaal van vier vrouwelijke ondernemers die zich door de economische crisis heen wisten te worstelen. Onze laatste grote uitdaging is het bouwen van een fabriek in Riga die eind 2016 voor iedereen toegankelijk is. We willen transparant zijn dus mensen mogen dan gerust langskomen!”

Tips voor toekomstige girl-bosses…
“Ondernemen is voor mannen én vrouwen. Succes heeft tijd nodig. Wacht niet. Leer en kijk nooit terug.”

Lotte in drie woorden
Organic minded, familie en tuinieren”