Interview: met bewustzijns expert Nicky Verbeek over moeiteloos creëren

Nicky is er van overtuigd dat je de tools om je leven positief te beïnvloeden altijd bij je hebt, die tools zijn: je gevoel en je gedachten. In haar boek legt Nicky uit dat het leren interpreteren van die gedachten en je gevoel het enige is wat je nodig hebt om moeiteloos te creëren. De eye openers die je ervaart, tijdens het lezen van het boek, leren je meer over je eigen bewustzijn en je verlangen. Door jezelf hierin te begrijpen beweeg je voortaan door je leven in een optimale Flow en begrijp je de kracht van moeiteloos creëren.

Voor wie is je nieuwe boek een must read?

“Mijn boek Flow is een absolute must read voor iedereen die zijn leven in een positieve flow wil brengen en bereid is om hier zelf actief een bijdrage aan te leveren. De activiteit die het van je vraagt is om naar binnen te keren met je eigen gevoelens en gedachten en ontdekken waar je nu nog gelooft in beperking zodat je dit kunt veranderen. Je kunt dit omzetten in vertrouwen. Je gevoel vertelt het je wanneer je nog gelooft in beperking, je zal namelijk angst en moeite (!) ervaren. Door innerlijk je eigen geloof te onderzoeken kun je je bewust worden en je leven in een bewuste flow brengen, waardoor je het leven kunt gaan creëren dat je van overvloed voorziet.”

Er gebeuren minder leuke dingen in het leven Keiharde tegenslagen, daar krijgt iedereen mee te maken. Hoe blijf je dan tóch positief?

“Wanneer het niet je intentie is om alleen maar positieve dingen te ervaren en je je realiseert dat elke ervaring altijd een positief element in zich draagt, zal je anders naar je ervaringen kunnen kijken. Met meer compassie en acceptatie. Hoe je naar je eigen ervaringen kijkt, bepaalt namelijk hoe je ze beleeft – en ook hoe je erop reageert (en je creëert met je gedrag). Bij alles wat we afwijzen en waar we ons van afkeren, omdat het bijvoorbeeld niet overeenkomt met wat we persoonlijk voor ogen hadden (het leven loopt anders dan we willen – en dit doet het overigens altijd!), zetten we onze eigen ervaring onder druk. Het is dan onze houding en niet zozeer de ervaring zelf die negatief is. Als je dit beseft, kan er innerlijk een omkering plaatsvinden in de richting van overgave. Eenmaal in overgave zie je dat je leven je in werkelijkheid altijd goed gezind is en dat negatieve ervaringen altijd een op handen zijnde (positieve) verandering aankondigen. Wat als geen enkele ervaring negatief is, maar dat het dit pas wordt wanneer wij de ervaring afwijzen? Dit afwijzen doen we alleen wanneer we (nog) geloven dat de ervaring ons kan beperken. En dit is niet waar, er is geen beperking, er is alleen maar groei.”

Wat doe je als je in een negatieve spiraal zit?

“Het is in eerste instantie belangrijk om goed te beseffen hoe je in een negatieve spiraal terecht kunt komen. Als je eenmaal weet hoe je hier komt kun je ook de weg eruit vinden. Je komt – zonder enige uitzondering – in een negatieve spiraal terecht op het moment dat je gevoelens ervaart die je (liever) niet wil voelen. Je begint je te verzetten en je gevoel te onderdrukken. Deze innerlijke houding brengt je gemoed (juist) omlaag. De weg eruit is: het gevoel tegemoet treden. Dit gevoel is er niet voor niets, en het kan ook niet meer weg. Het heeft bovendien een belangrijke boodschap voor je die je niet wil missen: het vertelt je dat je gelooft in beperking. Hierdoor kun je niet creëren wat je wil (sterker nog, je creëert nu wat je NIET wil). Hoe langer je het gevoel probeert tegen te houden, hoe meer moeite het je kost én hoe meer beperking je creëert (en dit is nu juist wat je niet wil). Neem het gevoel aan. Laat het tot je komen zodat het zijn boodschap bij je af kan leveren en jij ‘door’ kunt stromen (Flow!). Wanneer je een open houding ten aanzien van je eigen gevoelens ontwikkelt, zul je ontdekken dat elke ervaring je iets te leren heeft. Elke ervaring brengt bewustzijn met zich mee. Zodra je het aanneemt, doe jij ‘mee’ en word je je bewust van je eigen kwaliteiten én hoe je deze positief in kunt zetten in dienst
van je eigen levensgeluk.”

Hoe zet je angst om in vertrouwen?

“Wanneer je beseft dat angst een boodschap voor je heeft, zul je het niet langer met weerstand tegemoet treden. Angst is ook een gevoel, en dat betekent dat het wil doorstromen (het kan niets anders), het komt en het vertrekt vervolgens ook weer. Bij vertrek (en dit kan dus alleen wanneer je het toelaat en doorlaat) laat het een boodschap bij je achter. De boodschap is altijd dezelfde: datgene wat je nu wil: is er al, kan je al of heb je al, maar jij gedraagt je er nog niet naar, omdat je er nog niet in gelooft – en daarom creëer je het ook (nog) niet. Het zegt: Je gelooft nog in beperking. Dit beïnvloedt je gedrag. Je gedrag bepaalt hoe jouw leven er nu uitziet. Als je gelooft in beperking, zal dit in je gedrag naar voren komen en creëer je het. In je gedrag zit wat je aan beperking gelooft als een zelfbeschermende houding ingesloten, dit zorgt ervoor dat je beperking creëert. Ontdek het, zodat je het actief kunt omdraaien naar vertrouwen.”

Is het op ieder moment mogelijk om het roer om te gooien en moeiteloos te creëren?

“Ja, elk moment is het beste moment. Niet eerder, en niet later maar precies nu, is allerbeste moment om je bewust te worden. Kijk naar de ervaring die je lijkt te beperken en draai met behulp van de oefeningen in het boek je aandacht in de richting van wat je wil, zodat je gedachten (en hieruit voortvloeiend: je gedrag) je wil kan volgen. Zo wordt het leven leuk en jij gelukkig!”

 

flow

Het inspirerende boek Flow – Moeiteloos Creëren is sinds 21 maart te koop. Dit boek is een praktische leidraad om in korte tijd je leven een geheel nieuwe vorm te geven: van kleine veranderingen naar succesvolle ervaringen en overweldigende resultaten.

Het boek is verkrijgbaar op de website van Nicky Verbeek 

Zo creër je een eigen duurzame stijl