Interview: Enfait’s Hanneke zat met ondernemer Sophie van metMik.nl

Ik ken Sophie uit de tijd dat ik Beter&Leuk (lunchroom in Amsterdam Oost) had. Deze blonde, kordate dame is enthousiast en heeft een mega sparkle in haar ogen. We delen de liefde voor Oost en ik wilde dolgraag graag meer van Sophie van metMik.nl (de pareltjes van Oost op een rij) weten. Een paar weken en mailtjes verder – druk, druk, druk – dronken we samen een Americano bij Rumbaba.

Sophie en Amsterdam Oost
“Drie jaar geleden besloot ik mijn leven een stukje leuker te maken. Ik woonde net in Oost en ik werd verliefd op het buurtje. Ik fotografeer en schrijf graag en daarom stuurde ik Meike (oprichtster van Mik in Oost) een mailtje met de vraag of ik haar kon helpen. Ik haalde weinig voldoende uit mijn toenmalige baan dus was op ontdekkingstocht naar wat beter bij mij paste. Meike reageerde enthousiast op mijn voorstel en na tig kopjes koffie en veel gesprekken verder, besloten we Mik samen verder te ontwikkelen en heb ik Oost van haar overgenomen.”

Eigen baas zijn
“Ja, de beste keuze van mijn leven. Mik voelt niet als een baan, maar als onderdeel van mijn leven. Ik werk dus eigenlijk nooit, of misschien juist altijd. Maar het geeft enorm veel energie om ondernemers écht te kunnen helpen en ze met elkaar te verbinden. De Mik-vibe kan ik overbrengen omdat ik handel vanuit een oprecht enthousiasme en onuitputtelijke nieuwsgierigheid. Het leukste vind ik dat ik zelf bepaal wat ik doe, dat geeft zoveel vrijheid. Bovendien zie ik een grote meerwaarde aan mensen met elkaar verbinden. De afgelopen jaren heb ik geleerd dat je niet alles zelf hoeft te en kunt doen, je kunt beter je eigen kracht kennen en hetgeen waar je minder goed in bent uitbesteden. Ik heb nog veel te leren. Ik wil mijn management skills uitbreiden en leren hoe ik zakelijker kan worden. Soms ben ik, denk ik, namelijk te lief.”

Hoogtepunt
“Wat begon als een 1 april grapje eindigde in het organiseren van een fantastische avond. Onder de kop Mik & Match heb ik een date night voor vrijgezellen in Amsterdam-Oost georganiseerd. Een MEGA groot succes en heel leuk om te doen. Volgend jaar weer!”

Inspiratie
“Meike, de oprichtster van metMik.nl, heeft mij enorm geïnspireerd. We zijn heel verschillend en willen graag elkaar aanvullen en het beste uit elkaar halen. Op het moment werken we samen erg hard aan de ontwikkeling en verbetering van ons platform.”

Een werkdag in Oost
“In de ochtend check ik social media, plan ik leuke berichten in op Facebook en meestal heb ik zo’n twee à drie afspraken op een dag met ondernemers of intiatieven uit de buurt. Ik moet altijd op de hoogte blijven wat er in de buurt gebeurt. Ik spreek altijd af bij lokale ondernemers. Dat is een win-winsituatie: ik zie in één klap twee partijen. Daarna fiets ik door de buurt en spot ik nieuwe plekken en breng ik plattegronden rond en ondertussen Instagram en Twitter ik er vrolijk op los. Na mijn fietsronde kruip ik achter de computer en verwerk ik de informatie voor de website en werk aan de lopende projecten. Daarna werk ik social media bij en laat op me af komen wie er nog belt of mailt.”

Sporten
“Ik krijg super veel energie van mijn werk. Om die kwijt te kunnen sport ik vier keer per week. Het liefst start ik de dag met een rondje hardlopen. Van rennen krijg ik juist weer nieuwe ideeën, dus om mijn hoofd echt leeg te maken ga ik (kick)boksen bij Eastbound Gym. Tijdens dat uur denk ik echt even helemaal nergens aan. Want ja, mijn werk is te gek, maar het zit altijd in mijn systeem. Om dit vol te houden is loslaten essentieel.”

Overal Mikjes
“Over één jaar zijn er vier Mikjes in Amsterdam: Mik in West bestaat al, maar ook Noord en Zuid komen er aan! Over vijf jaar zit er een Mik in iedere stad in Nederland, en daarna veroveren we de rest van de wereld. Zoveel mensen blij maken: dat is toch te gek!”

Favoriete plekken
“Moeilijk, alles is zo leuk! Het Flevopark en ‘t Nieuwe Diep: ultiem verstopt en zo mooi (en rustgevend). De bruisendheid van de Javastraat, stappen rond het Beukenplein, de Pretoriusstraat of even uitwaaien op IJburg.”

Lees ook: het interview van Enfait met bij Lily & Rob van de Detox Kitchen Bible.