Interview: Enfait wil alles weten over de knappe make-up artist Mitzy Malu Mudde

We hebben afgesproken bij Pluk in de 9 Straatjes. Mitzy zit al te wachten. Een heuse natural beauty die met haar make-up kunsten andere mensen beeldschoon maakt. Als Mitzy je opmaakt zit je gebakken, want ze is ook nog eens heel lief, interessant en kan heel goed luisteren. Dat weten wij.

Waar heb jij leren make-uppen?
Bij House Of Orange, de opleiding van John Kattenberg. De beste die er is! Althans, dat vind ik én dat hoorde ik van iedereen. Nog voordat ik aan deze opleiding begon heb ik veel make-up artiesten geassisteerd, ik wilde weten of het vak écht bij me past. En jawel hoor, ik was meteen besmet! Sindsdien ben ik dus met make-up kwasten en lippenstift in de weer.

De make-up van jouw moeder was zeker niet veilig?
Hier heb ik over nagedacht: ik ben guilty! In tijdschriften van mijn moeder kleurde ik met haar oogpotlood en lippenstift de modellen in. Het is niet zo dat ik toen al dacht: dit wordt mijn vak. Mijn droom was het nog niet maar tijdschriften en make-up waren voor mij niet veilig. Het haar van mijn vriendinnen overigens ook niet, ik verfde het met Henna. Geen succes!

Een typisch ‘meisje meisje’?
Nou nee, ik was geen tutje. Ravotten en in bomen klimmen deed ik met grote regelmaat. Maar diep van binnen natuurlijk wel.

Is beauty je passie?
Ik heb iets heel anders gestudeerd: marketing & communicatie. Ook supertof, vooral mijn stage op de pers- en communicatie afdeling bij MTV. Daar werd ik écht blij van. Dus stel, ik bak er niks van als make-up artist (daar geloven wij niks van!) dan kan ik altijd die richting weer op. Spijt van mijn keuze om te switchen heb ik helemaal niet. Ik denk wel dat het voor nu de juiste keuze is geweest om de make-up opleiding te gaan doen.

En toen ging het snel…
Het is een voordeel dat ik in Amsterdam ben opgegroeid. Ik ken veel mensen en dat heeft zo z’n voordelen. Want een netwerker pur sang, dat ben ik niet. Als ik gezellig tegen je doe is dat omdat ik je leuk vind, niet om iets te bereiken. Zo is het ook met mijn job, ik zou niets liever doen. Dat straal je uit waardoor mensen je eerder een fijne klus gunnen. En als je je werk goed doet, bouw je een vaste kring op en mag je vaker komen.

mitzy
Helpt het dat je zelf een beauty bent?
Mitzy lacht en antwoordt: “Ik vind mezelf niet per se knap maar zorg zeker goed voor mezelf. Klanten verwachten dat ook, ze hebben geen vertrouwen in een onverzorgde make-up artist met vette haren en een dikke laag foundation. Omdat ze weten dat beauty mijn vak is vragen ze regelmatig advies over beautyproducten.”

Over advies gesproken, welke mascara is écht goed?
Maybeline! Niet duur wel effectief. De gele of roze met groene mascara’s zijn top. Als je een iets luxer product wil ga je voor Armani Eyes To Kill. Een award winning mascara zonder klonters voor vollere en lange wimpers.

Onmisbaar in je tas?
Daar zit altijd iets voor m’n lippen in. Verder niks. Als ik uitga kan het zijn dat ik eyeliner meeneem. Dan lijk je minder moe, handig!

Favoriet product?
Oei… ik heb niet één favoriet product, ik switch namelijk nogal vaak. Als het interview online staat heb ik waarschijnlijk alweer wat nieuws ontdekt! Maar ik zweer wel bij de crème Highlighter van Ben Nye – Banana (Kim Kardashian got it!). Gebruik lippenstift van Bobbie Brown (Tulle 34), iets donkerder is dan mijn eigen lipkleur en daardoor heel naturel. De Ultra Facial Crème van Kiehls is ook top. Heel licht op je huid en de perfecte basis voor je Make-Up.

Lievelingsparfum?
Dat mag je nooit zeggen! Het parfum van een vrouw is geheim! Maar voor jullie maak ik een uitzondering. Komt ie dan: ik koop mijn parfum altijd bij Skins Cosmetics. Ik vind het leuk om een exclusieve geur te hebben die niet iedereen draagt, geur is sowieso heel belangrijk daar ga je niet op bezuinigen! Momenteel ben ik helemaal weg van Molecule (ook verkrijgbaar bij Skins). Ze zeggen dat er feromonen (feromonen hebben een reputatie als lustopwekkers) in zitten waarvan je – eh – in ieder geval die heb ik.

Wat vind jij het allerleukste aan jouw vak?
Dat je met iets heel kleins een groot verschil kunt maken. Mensen zijn vaak verrast en ontdekken nieuwe dingen bij mij in de stoel. Een subtiele verandering zoals de wenkbrauwen inkleuren zorgt op een natuurlijke manier voor een andere uitdrukking. En mensen geven zich vaak helemaal bloot, ze vertrouwen mij. Dat vind ik ook belangrijk, dat het opmaken echt een momentje is en mensen de aandacht krijgen die ze verdienen.

Wat heb je geleerd in de loop der jaren?
Je moet de nodige kritiek kunnen incasseren. Dat is lastig maar je leert hier heel wel van. Net als het maken van fouten. Moet kunnen. Je kunt beter 10 keer op je bek gaan maar wel doorzetten, dan na de eerste keer al de moed opgeven. Dat heb ik geleerd: je moet doorgaan, altijd.

Lastige mensen gehad?
Mensen die je nét hebt opgemaakt gaan soms meteen daarna zelf met make-up kwasten in de weer. Niet netjes.

Hoogtepunten in je carriere?
De reisjes die ik mag maken. Dat wil ik nog meer doen! Als ik met mijn koffer op Schiphol loop dan kan ik intens genieten. Zo van: ik ga werken, maar zo voelt het niet.

Over 10 jaar is Mitzy?
Weet ik niet. Aan de ene kant ben ik heel ambitieus en wil ik veel te veel, anderzijds vind ik het op het moment lekker gaan en heb ik nog vrije tijd wat ook belangrijk is. Lastig, ik denk er wel veel over na.

Als je een bekend persoon zou mogen opmaken, wie zou je doen?
Cindy Crawford. Ik vind haar een prachtige vrouw, zo’n tijdloze klassieke schoonheid. Een andere vrouw die ik wil opmaken is Jennifer Lopez. Ik vond haar als jong meisje al zo mooi en haar haar en make-up zit altijd goed!

Mitzy in drie woorden
Een beetje gek, optimistisch en inlevingsvermogen.

Volg ons ook op Instagram!