Vier inspiratietips voor een kleine woonkamer

Ben jij toe aan een make-over van je woonkamer, maar weet je nog niet (precies) wat je wilt? In de woonkamer spendeer je een groot deel van je tijd. Het is dus belangrijk dat je kiest voor een inrichting die helemaal bij jou past, waarin je kunt ontspannen en die jouw karakter en voorkeuren reflecteert.

Niet iedereen heeft de luxe van een grote woonkamer. Dat wil niet zeggen dat je een kleine woonkamer niet praktisch en gezellig in kunt richten! We geven je graag vier woonkamer ideeën voor het inrichten van een kleine woonkamer, zodat jij straks een inrichting hebt waarin jij je helemaal thuis voelt.

Hoe beleef je de ruimte

Een woonkamer kan wat betreft oppervlakte klein zijn, maar hij kan ook klein aanvoelen. Een kamer met donkere muren, waarin weinig daglicht naar binnen komt lijkt kleiner dan hij daadwerkelijk is. Ook een laag plafond verkleint een ruimte.

Wil je een ruimte groter laten lijken? Kies dan voor een lichte tint op de muren, de vloer en het plafond en laat veel daglicht naar binnen. Dat kan praktisch lastig zijn omdat het raam nu eenmaal een bepaalde afmeting heeft. Kijk dan eens naar de raambekleding. Neemt die een deel van het raam in beslag, bijvoorbeeld in de vorm van gordijnen die ook als ze open zijn nog deels voor het glas hangen?

Kies dan voor raamdecoratie die langs de muur loopt, zoals rolgordijnen of jaloezieën. Wil je echt grotere ramen? Dan kun je er voor kiezen een deel van de muur weg te breken en een groter raam te laten plaatsen.

Kijk naar de meubelen en accessoires

Een vol interieur maakt optisch een kleinere kamer. Veel meubelen die dicht op elkaar staan en gemaakt zijn een donker robuust materiaal, een groot aantal accessoires; het zorgt er voor dat een kamer kleiner lijkt. Kies voor meubelen met een open karakter, zoals een tafel op dunne pootjes en bijzettafel van rotan.

Kijk naar het aantal accessoires dat je graag in de kamer wilt houden en ruim de rest op. Kun je geen afscheid nemen van je spullen? Wissel dan eens in de zoveel tijd af en breng de accessoires die je niet gebruikt naar een tijdelijke opslag, zoals de zolder of kelder.

Zorg voor voldoende lucht

Een bedompte ruimte lijkt een kleine ruimte. Zorg er dus voor dat je kunt ventileren in de woonkamer, bijvoorbeeld door een raam te openen of deuren tegen elkaar open te zetten, zomer en winter. Op die manier voorkom je ook dat er te veel vocht in de lucht zit, waardoor je bijvoorbeeld schimmel op de muren kunt krijgen.

Zorg voor een goede temperatuur

De temperatuur in een ruimte is mede bepalend voor hoe je een kamer ervaart. Is het heel warm, dan lijkt een woonkamer kleiner, maar kou heeft hetzelfde effect. De zon weren in de zomer en de warmte binnen houden op koude winterdagen is een absolute must. Dit bereik je door bijvoorbeeld het gebruik van isolerende gordijnen.

Deze houden de warmte binnen op koude dagen en in de zomer de hitte buiten als de zon op het raam schijnt. Daarnaast helpt goede isolatie met het besparen op je energierekening. In de zomer hoeft de airco of de ventilator niet aan, in de winter ontsnapt er minder warmte via het glas en kan de kachel een graadje lager.