Industriële lampen geven licht aan de donkerste dagen

Een trend die maar niet voorbij lijkt te gaan: industriële lampen. Deze lampen zijn geïnspireerd op de verlichting die je vroeger veel in fabrieken zag en die nu je huis een industrieel tintje geeft. Met de stoere, robuuste lampen creër je een New York loft gevoel bij jouw thuis. Het rauwe accent van de lampen is perfect in een modern of vintage interieur. De meeste mensen hangen de lamp boven een eettafel maar ook in de woonkamer, badkamer of slaapkamer doet deze verlichting het goed.

Geschiedenis van de industriële lamp
Rond 1750 vond de industriële revolutie plaats en er kwamen steeds meer grote fabrieken. Vaak waren dit donkere ruimtes waar veel licht nodig was. In 1879 werd de kooldraadlamp uitgevonden en een half jaar later kwam Thomas Edison met een zelfde soort lamp voor grootschalig gebruik: de gloeilamp. In deze tijd ontstond ook de industrie lamp. Grote, grove lampen gemaakt van robust staal werden in fabrieken opgehangen om de fabrieken te verlichten. Het design van de industriële lamp was puur en alleen bedoeld om de kostbare gloeilamp te beschermen. Toen jaren later de TL-verlichting werd uitgevonden was deze functioneler dan de indurstriële lamp. Hiermee kwam er een einde aan de industriële verlichting totdat het opeens een trend werd. Al is een trend vluchtig en blijkt de industriële lamp al jaren een blijvertje. De lampen zijn stoer en komen goed tot hun recht in een strak, klassiek of landelijk interieur.

industriele lamp

Lamp via Straluma

De industriële lamp is een statement in huis
Zoals we al schreven: de industriële lamp is tijdloos en perfect voor de inrichting van een loft of woonhuis. Verlichting is een van de belangrijkste sfeerbepalers in huis en een lamp helpt enorm om een huis stijlvol in te richten. Industriële lampen zien we vooral boven de eettafel terwijl een vloerlamp vaker in de woonkamer een plekje krijgt. De lampen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Denk hierbij aan metal, koper, glas of hout. Het materiaal bepaald dan ook meteen de stijl van de lamp. Een lamp met hout en metaal geeft een landelijk gevoel terwijl een strak zwart design stukken moderner oogt. En een metalen gaas hanglamp geeft een Oosters sfeertje aan je huis. Je ziet: met een industriële lamp kun je alle kanten op.

Industriele lamp

Lamp via Straluma

Moeite met het kiezen van verlichting?
Persoonlijk vind ik het kiezen van de verlichting een van de moeilijkste taken wanneer je je bezig houdt met het inrichten van je huis. Wij zijn begonnen met het maken van moodboards om zo de sfeer in huis te bepalen. Aan de hand daarvan kun je je pas gaan oriënteren op verlichting. Google is in dit geval je vriend en je vijhand want de keuze is reuze maar soms zie je door de bomen het bos niet meer. Het beste kun je dan ook drie of vier voorbeelden zoeken van wat je écht heel erg mooi vindt en daarmee naar een expert op het gebied van verlichting gaan. Straluma is de grootste verlichtingszaak van Nederland en hebben een groot online assortiment industriële verlichting.