Hoe zit het met een visum, wereldstekkers en andere zaken voor je reis naar Canada?

Ah, Canada. Veel mensen beginnen langzaamaan weer met het plannen van reizen. Een belangrijke reden om naar Canada te willen (en dat wil je!) is de enorme gevarieerdheid van het land. Er is veel ongerepte, wilde natuur. Denk aan de Niagara Falls, het Nahanni National Park en Lake Louise. Je kunt zelfs ijsberen spotten in Churchill, de ijsbeer hoofdstad van de wereld of het Noorderlicht bewonderen in Yukon. Kortom, Canada is een prachtige reisbestemming waar we eindeloos over kunnen brabbelen maar de feiten zijn ook handig om te weten. Want heb je een visum nodig? Hoe ver is het reizen? En waar betaal je mee.

Heb je een eTA of normaal visum nodig voor Canada?
Een visum of een eTA regelen? Als ik het niet op zou zoeken zou ik hier totaal niet aan denken. De term eTA staat voor Electronic Travel Authorization en reizigers zonder visum zijn verplicht op dit te regelen. In principe check ik vaak alleen of ik een visum nodig heb en dat is in dit geval niet slim. Want het kan zijn dat je geen visum nodig hebt maar dus wel een eTA.

Wanneer heb je een visum nodig?
Om naar Canada te reizen heb je geen visum nodig indien je als toerist reist en maximaal 6 maanden blijft. Stel je bezoekt Canada voor werk of je blijft langer dan zes maanden in het land, dan pas is het nodig om een visum te regelen. Wil je precies weten wat de voorwaarden zijn? De voorwaarden voor een reis naar Canada lees je hiervoor.

Wanneer heb je een eTA nodig?
Een eTA (Electronic Travel Authorization) is een verplicht document voor wanneer je naar Canada reist. Eigenlijk is het hetzelfde als een Esta voor Amerika. Wanneer je een eTA regelt, ben je verzekerd van het feit dat je aan boord mag. Het eTA document kun je hier aanvragen voor €19,95,-. Het is niet hetzelfde als een visum! Je hebt het altijd nodig voor vakanties, zakenreizen, studie, familiebezoek en zelfs voor het maken van een overstap in Canada. Alleen wanneer je een visum of Canadees of Amerikaans paspoort bezit, heb je geen eTA nodig.

Zorg ervoor dat je paspoort nog geldig is!
Een van de domste fouten die je kunt maken is: naar het vliegveld vertrekken zonder geldig paspoort. En voor de meeste reizen moet je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Check dus altijd voordat je vertrekt tot wanneer jouw paspoort geldig is.

Hoe lang duurt de vlucht?
Uiteraard is de eindbestemming belangrijk voor de vliegtijd. De vliegtijd naar Toronto is gemiddeld 8 uur en 40 minuten, maar naar Vancouver doet je er bijna 2 uur langer over. Ook het type vliegmaatschappij heeft invloed op de reistijd. Overstappen kost je zomaar een halve dag extra! En de vliegroute heeft ook invloed op de reistijd. Dus de exacte vliegtijd weet je pas wanneer je je ticket gaat boeken… hoe langer je erover doet, hoe goedkoper de reis wordt. Het is afwegen wat jij belangrijker vindt.

Valuta in Canada
In Canada betaal je met de Canadese dollar, niet te verwarren met de Amerikaanse dollar.

Ook handig om te weten
Indien je naar Canada reist krijg je te maken met stopcontacten met rechthoekige gaten. Deze zijn geaard of ongeaard en voor het gebruik van deze stopcontacten is een verloopstekker van type A of type B nodig. Zeker wanneer je de natuur intrekt, is deze wereldstekker een must!

Check voor je op reis gaat vooral de site van de Rijksoverheid om te checken of het veilig is om naar je gekozen bestemming te reizen.