Hoe vraag je hulp zonder jezelf minderwaardig te voelen

Om hulp vragen is en blijft een ding, zelfs als we hulp nodig hebben bij hele normale zaken voelt het al snel het alsof je té veel vraagt. We willen een ander niet tot last zijn en al helemaal niet zwak overkomen. Van jongs af aan hebben we geleerd om onze eigen zaakjes te regelen en hulp vragen is daarom een enorme drempel geworden.

Nergens voor nodig! Want gek genoeg willen mensen elkaar juist graag helpen. Draai de situatie maar eens om, jij vindt het toch ook fijn om iemand te helpen? Dat geeft een goed gevoel. Nou andersom is dat précies zo. Als iemand jou mag helpen, heeft zij of hij ook een goed gevoel.

Het is sterk om te erkennen dat je niet perfect bent
Hulp vragen is alles behalve zwak, het is juist een positieve eigenschap want je durft te erkennen dat je niet perfect bent. Niemand is perfect.

Denk je dat je teveel vraagt?
Stel je vraag dan zo dat de ander makkelijk ‘nee’ durft te zeggen. Uit veel onderzoeken blijkt dat mensen het moeilijk vinden om een schreeuw om hulp te weigeren. Ze voelen zich verplicht om een helpende hand te bieden, terwijl dat juist niet de bedoeling is. Bied de ander daarom altijd een kans om te ontsnappen zodat hij of zij zich niet verlicht voelt.

Vraag niet altijd dezelfde persoon
Bij de een voel je je meer op je gemak dan bij de ander. Hierdoor kan het zijn dat je steeds dezelfde persoon om hulp vraagt. Dit is niet de bedoeling want je wilt iemand júíst niet tot last zijn. Voor verschillende hulpvragen kun je ook beter bij andere personen aankloppen. De een is beter geschikt om je te helpen dan de ander.

Het lukt niet zelf
Hulp vragen Nah, liever niet… je blijft het probleem voor je uit schuiven en zo wordt het steeds groter. Je gaat er meer over piekeren en voelt je eenzaam met je probleem. Hoe langer je wacht met hulp vragen, hoe groter het gevoel van wanhoop en hulpeloosheid wordt. Jij zit opgesloten in je eigen muurtje dat je om jezelf heen hebt gebouwd, je wilt tenslotte niet kwetsbaar zijn. Doorbreek de muur en vraag om hulp! Je zult zien dat iedereen daar beter van wordt.


Lees ook: waarom millennials zo wispelturig zijn.