Hoe vaak moet je je handdoeken wassen?

Als we het over handdoeken hebben, dan heeft iedereen wel door dat je deze regelmatig in de was moet doen. Maar hoe vaak? Je wilt jezelf na een frisse douche niet met een muffe, vochtige handdoek afdrogen maar je wilt ook milieubewust te werk gaan en ze niet té vaak wassen om energie te besparen.

Ik was mijn handdoeken te vaak. Na een keer afdrogen belanden ze in de wasmachine. Dit komt omdat ik de badkamer droogmaak met dezelfde handdoek als waar ik mezelf mee afdroog. Als je dit niet doet moet je handdoeken na twee tot drie keer in de was gooien. Dode huidcellen nestelen zich in de handdoek en door de vochtigheid is dit dé plek waar bacteriën zich nestelen. Een handdoek die je gebruikt na het sporten moet zelfs na een keer al in de was. Weet je dat ook weer. Om de handdoeken zo zacht en fluffy mogelijk te houden, hebben wij een paar tips.

1. Was de handdoeken op 60°C om er zeker van te zijn dat alle bacteriën verdwijnen maar check wel het waslabel.

2. Spaar de handdoeken op om onnodig wassen – en verbruik van water – te voorkomen.

3. Kies altijd biologisch wasmiddel, het liefst in een kartonnen doos. De enzymen in biologisch wasmiddel zorgen ervoor dat vlekken verdwijnen. Veel biologische varianten van wasmiddel bevatten enzymen. Als je dit wasmiddel gebruikt mag het wasprogramma zeker niet hoger dan 60°C zijn.

4. Je kunt handdoeken aan de lucht laten drogen, maar in de droger worden ze zachter. Dit is up to you. Als je ze in de droger doet, zet deze dan maar kort aan. Hitte zorgt ervoor dat de handdoeken eerder slijten.