Hoe onderhandel je met lastpakken?

Op de werkvloer, in je familie of zelfs in je vriendenkring lopen ze rond: lastpakken. Jezelf verdedigen tegen een complexe persoonlijkheid is ingewikkeld. Dit weet je en daarom zie je altijd enorm tegen dit soort onderhandelingen op. Akkefietjes met lastpakken zijn gruwelijk vervelend om op te lossen maar het moet wel gebeuren. Je laat niet over je heenlopen en hebt recht op wat je verdient.

Lastpakken zijn er in alle soorten en maten. Eigenlijk zijn het altijd mensen die zich standaard verzetten tegen verandering. Dit komt voort uit onzekerheid, een gedragsstoornis of egocentrisch gedrag. Om ook maar iets voor elkaar te krijgen bij een lastpak moet je handig te werk gaan. Begin het gesprek in ieder geval nooit als een aanval want dan loop je tegen muur.

De narcist
Ga nooit tegen een narcist in, dit accepteren ze niet. Als je iets gedaan wilt krijgen, speel het spelletje dan mee. Slijmen helpt: laat ze denken dat ze zelf iets géweldigs hebben bedacht. Geef ze het idee dat jouw idee eigenlijk van hen komt. Eigenlijk moet je ze terugmanipuleren.

Het boze type
Mensen met een kort lontje ga je liever uit te weg, toch moet je ook met hen onderhandelen over bepaalde situaties. Bij deze persoonlijkheden is het belangrijk dat je ze aan het woord laat, kap ze niet af terwijl ze spreken maar luister goed. Op het moment dat het boze type zijn verhaal kwijt is, komt er ruimte om terug te praten. Vertel wat je merkt: dat ze boos, emotioneel of verdrietig zijn. Toon begrip hiervoor maar geef ook aan hoe je zelf over de situatie denkt. Hopelijk komen jullie zo tot een compromis.

Het achterbakse type
Is de tegenpartij achter de ellebogen? Dan moet je voorzichtig zijn… dit type kan je op slinkse wijze alsnog bedonderen. De onderhandeling met een achterbaks persoon is intens moeilijk. Ze verdraaien je woorden, vertellen zelf maar de halve waarheid en geloven je nooit. Laat dus weten dat jij wél weet hoe het zit en geef ze een uitgang voor hun draaigedrag waardoor het gevoel van eigenwaarde niet wordt gekrenkt. Want gebeurt dit wel, dan zullen ze kwaad over je praten en de leugen verder uitbreiden.