Hoe kies je het ideale badkamermeubel?

Een mooi badmeubel maakt je badkamer helemaal af, toch? Maar dit is wel afhankelijk van persoonlijke voorkeuren, zoals de kleur en/of de afwerking. Dit zijn overigens niet de enige punten die belangrijk zijn. Ook het materiaal en de afmetingen zijn belangrijke zaken om bij stil te staan voordat je een badmeubel aanschaft. Heb jij Pinterest al afgestruind en honderden wastafels en badkamermeubels in allerlei verschillende stijlen voorbij zien komen, maar kan je nog steeds geen keuze maken? We got you! In dit artikel helpen we jou alvast een eindje op weg, waardoor het doorhakken van de spreekwoordelijke knoop een stukje makkelijker wordt.

Dit zijn de meest gekozen materialen

Van een badmeubel zijn er vele mogelijkheden op het gebied van materialen. De belangrijkste en meest gekozen materialen hebben we hieronder voor je opgesomd.

Kunstmarmer/polybeton wastafel

Kunstmarmer wastafels worden ook wel polybeton genoemd. Dit wordt altijd gegoten in een mal en daarom zijn dit soort wastafelbladen naadloos en kun je ze herkennen aan hele strakke lijnen. Het is wel wat krasgevoeliger dan bijvoorbeeld keramiek, maar eventuele krassen kunnen gelukkig relatief eenvoudig weg gepolijst worden.

Keramische wastafel

Een andere materiaaloptie is keramiek. Dit materiaal is erg sterk en krasvast. Door de glazuurlaag blijft keramiek heel lang mooi en is het ook onderhoudsvrij. Daarnaast is het bestand tegen zuren, zepen en andere chemische middelen. Daarentegen kan het wel iets sneller gaan barsten, als er bijvoorbeeld een hard voorwerp op valt.

Natuurstenen wastafel

Heb je al aan een natuurstenen wastafelblad gedacht? Dit geeft je badkamer een rustiek en warm karakter. Natuursteen is een gesteente en daarom ben je verzekerd van een uniek product. Daarnaast is het materiaal hygiënisch en duurzaam. Een nadeel is dat natuursteen kwetsbaarder is voor vlekken en relatief veel onderhoud vereist.

Een houten wastafelblad

Tot slot mag een houten wastafelblad natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken. Houten materiaal geeft een badkamer een luxe en natuurlijke uitstraling. Vaak worden houten bladen gecombineerd met een opbouw waskom. Houd er overigens wel rekening mee dat hout een natuurproduct is en dat het dus kan reageren op licht en vocht. Laat je daarom van tevoren goed informeren, zodat je weet hoe het materiaal behandeld moet worden.

Kijk je ook naar de afmetingen?

Bij de aanschaf van een badmeubel is ook de maatvoering erg belangrijk. Je doet er verstandig aan om vooraf te bepalen hoe diep het badmeubel mag zijn. Het kan zijn dat je rekening moet houden met een toilet of een deuropening. Daarnaast is de breedte van het badmeubel minstens net zo belangrijk. In sommige situaties kun je beter kiezen voor een kleiner badmeubel, dan een groot badmeubel dat maar net past in de ruimte. Hierdoor lijkt de badkamer optisch gezien een stuk kleiner. Succes!