Het heimelijk fotograferen onder rokjes van vrouwen staat bekend als upskirt en is een seksueel fetisjisme

Stiekem foto’s maken onder de rok van vrouwen is écht wel onbeschoft, seksistisch en denigrerend dacht ik bij mezelf toen ik de brief van serveerster Milou Deelen in het Parool las. Wat denkt zo’n perverseling wel niet? En zijn vriendin! Ik zou in shock zijn als ik mijn vriend zou betrappen als hij ‘van onderen’ foto’s maakt. Dit is namelijk précies wat er gebeurde in een Amsterdamse horecagelegenheid waar Milou een klant op heterdaad betrapte terwijl hij een intiem kiekje van haar nam.

Moedig pakte Milou de telefoon van deze gluiper af en wist zo de ongepaste foto te wissen. Vervolgens riep ze haar baas erbij die de man vriendelijk verzocht om de tent te verlaten. Hij sputterde nog tegen maar kon uiteindelijk niet anders dan vertrekken. Wat een gênante vertoning, op heterdaad betrapt en dan jezelf verdedigen met een slap excuus: ‘het is zo grappig’. Ja meneer met de fetisj, het is heel grappig om vrouwen ongevraagd van onderen op de kiek te zetten. Net zo grappig als die arme vriendin die daarna met jouw viezeriken gedrag geconfronteerd wordt. Dat is helemaal niet leuk. Voor niemand niet, zelfs voor jezelf niet. Deze vorm van fetisjisme is namelijk een psychische aandoening omdat de omgeving er hinder aan ondervind. Daar kun je iets aan doen, hopelijk zie je dat zelf nu ook wel in. Wist je dat een man uit London vorig jaar is opgepakt omdat hij het niet kon laten om zijn camera stiekem onder een rok te schuiven? In Nieuw Zeeland kan dit grapje je ook duur komen te staan, daar behoort zelfs een gevangenisstraf tot de mogelijkheden als je voyeuristische opnames maakt. Intieme zones van de ander ongewild vereeuwigen is de ergste vorm van het schenden van privacy. En als je het niet kunt laten, zoek dan hulp. Maak van jouw probleem niet andermans probleem.

Hij komt er goed vanaf
Van mij had deze gluiperd harder op zijn vingers getikt mogen worden. Dat biertje drinkt hij nu elders op terwijl hij naar eerder genomen kiekjes loert. Mijn lof gaat naar Milou die dapper genoeg was om zijn telefoon af te pakken en de manager in te schakelen, ik weet namelijk niet wat ik op zo’n ongemakkelijk moment zou doen. Hopelijk precies hetzelfde want het heimelijk fotograferen met een technisch hulpmiddel is not done.