Een handig stappenplan voor het kiezen van de juiste keuken

Een nieuwe keuken is een flinke investering. Het is niet zo dat je volgend jaar weer een nieuwe aanschaft. Daarom gaat er vaak een forever zoektocht aan vooraf. Want die prettige keuken vinden is vaak lastiger dan men dacht. Afijn, die keuken komt er en een beetje hulp is fijn. Er zijn namelijk zoveel keuzes die je moet maken dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet.

Welke stijl kies je? Je hebt landelijke of industriële keukens. Modern en klassiek. En hoe ga je de indeling bepalen? Om nog maar niet te spreken over de materialen en kleuren. Van marmer tot graniet… zwarte kranen of toch liever een koperen exemplaar? Wij snappen dat het je duizelt om aan de slag te gaan. Volg dit stappenplan en alles komt goed. Heus.

Bepaal je budget en stick to it
Bezint eer ge begint en wees realistisch als we het hebben over de kosten. Want voordat je aan de rest begint, is het budget toch wel het állerbelangrijkste. Het bepalen van je budget zorgt ervoor dat je veel gerichter kunt zoeken én dat je niet teleurgesteld wordt. De prijzen voor een keuken kunnen hoog oplopen maar ook voor minder geld kun je een hele mooie aanschaffen. Probeer altijd een beetje ruimte over te houden in het budget want in de praktijk blijkt een keuken toch altijd nét iets duurder uit te vallen dan verwacht. Vooral de apparatuur is aan de prijs. Maar bedenk je wel dat goedkoop vaak duurkoop is en wij hebben daarom tóch gekozen voor een Siemens oven met een stoom en magnetron functie.

Ga op zoek naar een stijl die bij je past
De stijl van de keuken bepaald hoe het resultaat er uiteindelijk uit komt te zien. Welke stijl je uiteindelijk kiest is een kwestie van smaak. Laat je vooral niet leiden door trends! Die komen en gaan… maar jou gloednieuwe keuken blijft. In grote lijnen kun je kiezen voor een industriële keuken, een landelijke keuken, een strakke of een moderne keuken. De stijl van je keuken komt terug in de materialen die je gebruikt en de afwerking. Voor veel mensen is het kiezen van de stijl een ingewikkeld proces. Gelukkig zijn er allemaal trucjes waardoor je al snel in de gaten krijgt welke richting je op wilt. Maak een moodboard, blader door woonbladen en bezoek showrooms. Verzamel keukens waar jij het gelukkigst van wordt en tadaa: je hebt je stijl gevonden!

Bekijk hoe je de ruimte zo optimaal mogelijk indeelt
Meestal is het zo dat je het moet doen met de ruimte die je hebt. En ook dan zijn er legio mogelijkheden. Wij hebben de indeling van onze keuken destijds helemaal omgegooid. De oude bewoners van het huis hadden erg veel ruimte in het midden leeg gelaten. Zonde! Daarom kozen wij voor een kookeiland met een bar. Gezellig als mensen daar kunnen borrelen op de barkrukken terwijl je kookt. Ook vonden wij opbergruimte erg belangrijk. Onder het kookeiland kunnen wij daarom best wat spullen kwijt én wijn in de wijnkoeler.

Praktisch gezien is er ook genoeg om over na te denken. Zo wilde wij in eerste instantie het fornuis op het kookeiland en de wasbak bij de vaste aanrecht. De adviseur van de keukenzaak gaf toen aan dat we dan ook een afzuigkap boven het keukeneiland moesten plaatsen. In onze optiek is dat minder mooi en daarom hebben we er voor gekozen om de wasbak in het eiland te plaatsen. Nooit spijt van gehad!

Materiaal van het werkblad en apparatuur
Wanneer de indeling duidelijk is, ga je aan de slag met de inbouwapparatuur en het werkblad. Marmer is een geliefd materiaal en wij hebben dan ook voor calacatta marmer gekozen. Hier hebben we eerlijk gezegd best wel even over getwijfeld omdat marmer kwetsbaar is. Veel mensen kwamen met goed bedoelde adviezen om juist géén echt marmer te kiezen maar bijvoorbeeld composiet, graniet of kunststof. Op deze laatste materialen krijg je minder snel vlekken van bijvoorbeeld rode wijn of citroen. Alleen scheelde het in ons geval niet veel in de prijs en echt marmer is gewoon mooier. Dan maar voorzichtig doen!

keuken

Nog lastiger dan de keuze voor het werkblad vond ik de keuze voor apparatuur. Wil je een gasfornuis of een elektrische kookplaat? Een cooker of een gewone kraan. Een of twee ovens? En een stoomoven misschien? Eerlijk gezegd hield ik me niet met de apparatuur bezig. Ik wist in ieder geval wat ik niet wilde: een lelijke afzuigkap in het zicht en een ingebouwde koffiemachine. Oh en ik wilde juist wel een wijnkoeler en een gigantische koelkast. Zo zijn we samen met een adviseur gaan kijken wat er allemaal aan apparatuur in onze keuken moest. En dat kost wat!

Houd rekening met de stroompunten
Nog een gouden tip: zorg ervoor dat er voldoende stroompunten in de keuken komen. Wij hebben er bijvoorbeeld vier onder het keukeneiland verstopt om daar met de laptop te kunnen werken. Verder zijn er nog vier aan beide zijden van het aanrecht. Zo voorkom je dat je met de mixer de halve keuken door moet lopen.

Bij het kiezen van een keuken zijn er zoveel dingen om rekening mee te houden! Hopelijk helpen deze tips je op de goede weg.

Lees ook: meer sfeer in huis doormiddel van sierlijsten.