Haarfijne tips om je haar langer te laten groeien

Keer op keer betrap ik mezelf er in de kapperstoel op. ‘Graag alleen de puntjes, want ik wil m’n haar eens wat langer laten groeien.’ Maar het schiet niet op. Tuurlijk moet je blij zijn met wat je hebt, maar hé als je Moeder Natuur soms een boost kan geven, why not? En dus ben ik in de weelderige wereld van de lokken gedoken. Je haar langer laten groeien, je doet het zo. 

Haar langer laten groeien? Het kán!

Wist je dat ons haar elke maand gemiddeld zo’n 1 cm groeit? Voor zo’n oneindig lange haardos als die van Rapunzel moet je dus een behoorlijke tijd sparen. Moet je maar net willen ook. Mocht je je haar nu net een slag langer willen laten groeien, dan kan je je haarlokken helpen. Maak het van binnen en buiten gezonder! Plus voorkom zo veel mogelijk beschadigingen door zon, föhnen, stijlen. Je kent het riedeltje wel. Levert een bups minder uitgedroogde, gespleten haarpunten op. Win-win, snap je. Een harig zaakje dat we eens haarfijn gaan aanpakken.

Voeding

Met je voeding kan je héél veel doen. Van binnenuit. Als je gezond bent, is je haar gezond. Lekker gevarieerd eten, en genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgen, zijn een must. Ik noem een vitamine A, B, C, E, biotine, calcium, zink en foliumzuur. Vertaald naar voeding is dat o.a. veel groene groentes, avocado, bonen, noten, wortels en voor de niet-vegans onder ons zalm, kip en eieren eten.

Haarverzorging

Ook door hoé je je bos verzorgt, kan je veel impact uitoefenen.

  1. Hoe lekker fris ook, was je haar niet te vaak. En al zeker niet dagelijks. Je gebruikt namelijk je shampoo om alle vieze narigheden uit je haar te wassen. En niet om je natuurlijke haaroliën te verwijderen. Die zijn er namelijk niet voor niets. Die zorgen ervoor dat je haar er mooi gezond uitziet. Wil je graag in tact houden.
  2. Een conditioner – liefst zonder troep, zoals die van O&M bijvoorbeeld – kan je daarentegen wel vaker gebruiken. Dit goedje versterkt je haar, doordat het een beschermlaag rondom je haar(punten) aanbrengt. Word je haar blij van.
  3. En wat dacht je van eens per maand een haarmasker of -olie zónder parfum. Dat laatste goedje droogt de boel alleen maar uit.
  4. Voorkom zo veel mogelijk oververhitting van je haar. Stijlen, föhnen, krullen, zonnebaden doe het alleen wanneer je een super goede hittebeschermer voor je haar gebruikt. Maar dan nog, doe het zeker niet elke dag.
  5. Oh en waar je tot slot punten kan scoren om je haar langer te laten groeien, is door juist eens in de drie maanden naar de kapper te gaan. Alleen voor de puntjes. Zo voorkom je dat je gespleten punten verder splijten, en er in één keer een veel groter stuk af moet.

Overige tips

En dan zijn er nog drie andere dingen die je kan doen. Komen ze:

  1. Het blijkt dus dat satijn en je haar betere vrienden zijn, dan katoen en je haardos. Een satijnen kussensloop blijkt de kans dat je haar afbreekt, minder groot te maken.
  2. Wat dacht je van stress. Stress is voor niemand en niets goed, dus ook niet voor je haar. Voorkom het dan ook. Het kan je haargroei alleen maar negatief beïnvloeden.
  3. Last but not least, – om dat stresslevel bijvoorbeeld te verlagen – is een hoofdhuidmassage. Daarmee stimuleer je je haargroei. Geen fabeltje, het is echt waar.