Jouw gemene vriendin is eigenlijk de allerbeste

Heb jij een vriendin die soms iets te hard voor je is? Die soms de ene ‘lullige’ opmerking na de andere maakt? De vriendin die je eigenlijk precies vertelt hoe het nu écht zit? Dat doet ze wellicht niet altijd even tactisch, maar guess what? Die ‘gemene’ vriendin die is eigenlijk jouw allerbeste vriendin! Die vriendin heeft het beste met je voor.

Hoe onaardig ze soms uit de hoek komt, volgens een onderzoek gepubliceerd in Psychological Science bedoelt deze vriendin het eigenlijk heel erg goed. Wat blijkt nou? De negatieve en emotionele ervaring met die vriendin, gaan je uiteindelijk helpen. Deze vriendinnen geven écht om je.

Psycholoog Belén López-Pérez vertelt: ‘Je vriendinnen kunnen je soms rot laten voelen, door hun eerlijkheid. Maar ze doen dat zodat jij er beter van wordt uiteindelijk.’ Deze vriendinnen bedoelen het absoluut niet boos, maar willen juist dat jij gelukkig wordt en tsja.. soms gaat dat gepaard met een opmerking die soms nogal pijnlijk kan overkomen. 

Zij pusht je tot het uiterste

Heb je je ooit afgevraagd waarom die ene vriendin jou pusht tot dingen die echt buiten je comfort zone liggen? Of niet jouw kant kiest als je haar juist nodig hebt? Je denkt misschien dat ze erop uit is om je te kleineren bij andere. Maar niets is minder waar, deze vriendin zorgt ervoor dat jij het beste uit jezelf haalt. Dat jij jezelf uitdaagt. 

Bijvoorbeeld: de scharrel waar jij stiekem hotel de botel op bent, appt jou ’s nachts of je langs wilt komen voor een rendez-vous? Je vriendin zegt tegen je: ‘weet waar je aan begint, hij doet dit niet omdat-ie je leuk vindt, maar omdat-ie aan zijn eigen pleziertjes wil komen’. Dan komt het over alsof die vriendin jaloers is en je die leuke jongen niet gunt. Maar ze probeert je juist te beschermen en daarom zal ze geregeld een ‘botte’ opmerking maken.

Koester de gemene vriendin

Kortom: deze vriendinnen die juist de botte opmerkingen maken, moet je dichtbij je houden. Haar intenties zijn puur. Ze weet wanneer je een wake-up call nodig hebt en deinst niet terug om je dit te vertellen. Ze is kritisch en hartstikke eerlijk. Soms niet altijd even tactisch maar alles met de goede intenties. Een vriendin die je moet koesteren!