Enfait praat met Ciara en Alexandra van het toffe modemerk INK Inklusive

Op een modefeestje liep ik Ciara tegen het lijf. Een sprankelende go-getter die meteen vol passie vertelde over haar nieuwe project: INK Inklusive, een vers modelabel uit Amsterdam. Het concept? Ze gebruiken left over materialen uit de mode-industrie en ontwerpen hier op een slimme manier nieuwe collecties mee. Ze maken draagbare mode die je op verschillende manieren kunt stylen en de meeste items zijn geschikt voor mannen én vrouwen. Maar het beste komt nog: ze hebben oog voor een betere wereld. Tijd voor een Q&A met Ciara en Alexandra.

Wat deden jullie voor INK Inklusive?
Ciara: “Ik heb verschillende functies gehad bij grote modemerken. Vooral op het gebied van sales, merchandising en marketing. Je zou kunnen zeggen dat ik sales driven ben en ik voel me dan ook prima op m’n gemak in een commerciële omgeving waar je vooral met mannen aan de top concurreert. Ik houd van de kick die je krijgt wanneer je meewerkt aan de groei van een bedrijf. Je probeert allemaal manieren te verzinnen om dit zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen, al realiseer ik me héél goed dat groei niet het belangrijkste einddoel is. Ervaring heeft me geleerd dat mijn impact in de bedrijven waar ik heb gewerkt best groot is. Het liefst wil ik mensen laten zien dat het oké is als je ergens voor staat en er honderd procent voor gaat, als je er maar in geloofd.”

Alexandra: “Ik was buyer en merchandiser bij verschillende grote modemerken totdat ik samen met mijn man besloot om samen een fashion design studio op te richten. Sinds 2010 is dit een feit en hebben we aan verschillende projecten gewerkt. We ontwierpen van high end tot high street, deden de branding én marketing voor verschillende bedrijven. Het was een super leerzame periode om met zoveel verschillende projecten bezig te zijn. Je leert veel over jezelf, en je ontwikkelt skills waarvan je niet eens wist dat je ze had!”

Ciara in drie woorden.
“Persoonlijkheid, persoonlijkheid, persoonlijkheid….”

Alexandra in drie woorden.
“Jeezze Ciara… wat moet ik nu nog zeggen? Ecru, Ecru, Ecru. Hahaha!”

Hoe omschrijven jullie je stijl? Draag je alleen kleding van INK Inklusive?
Ciara: “Ik kom uit uit een mannenwereld en tijdens meetings ging ik dan ook regelmatig gekleed in een pak. En niet alleen omdat het past in een mannenwereld, ik houd ook van minimalistische pasvormen, futuristische materialen en zwart en wit zijn de twee kleuren die ik het liefste draag. Mijn familie heeft een achtergrond in de denim industrie dus ergens heb ik ‘blauw bloed’. De mode van INK draag ik regelmatig, het zijn écht designerstukken die je op alle mogelijke manieren kunt combineren. Vrij van trends of seizoenen. Het liefst draag ik m’n Alexander Wang laarsjes met een rubberen zool onder een INK outfit, of ik combineer de ecru cropped jeans met een trench. Als ik kleding van INK draag voel ik me vrij!”

Alexandra: ” Ik heb altijd een unieke stijl gehad. Het liefst mix ik verschillende stijlen en ik ben heus geen denim head. Denim is een kwalitatieve, mooie stof en zo kijk ik er naar. Daarom is onze collectie anders dan je van een denim label zou verwachten. Ik denk dat mijn stijl best wel Scandinavisch is – ik kom uit Zweden – en dat geldt ook voor de collecties van INK. Ik draag veel uit de INK collectie maar combineer deze items met andere merken en vintage.”

Waarom vormen jij en Alexandra een super team?
Ciara: “We noemen onszelf Ebony en Ivory, en dat heeft niet alleen met onze looks te maken. We vullen elkaar van nature aan. We delen dezelfde ervaring en komen allebei uit de modewereld. Daarnaast hebben we ook nog eens dezelfde smaak en we hebben zóveel lol samen! Het is lachen, gieren brullen en ook nog eens inspirerend om met elkaar te werken.”

Alexandra: “Daar ben ik het he-le-maal mee eens, het voelt niet als werk.”

Wat vind je het allerleukste aan je baan?
Ciara: “Het gevoel dat je onderneemt! Er komen veel risico’s om de hoek kijken als je een merk opricht maar het zijn júist de risico’s die mij een stoot adrenaline geven. Boven alles heb ik een enorme liefde voor mensen, ik netwerk graag voor mijn baan waar ik bijna iedere minuut van de dag mee bezig ben. I’m living the dream, zou je kunnen zeggen.”

Alexandra: “Geen dag is hetzelfde. Ik verveel me nogal snel en je eigen bedrijf verveelt nooit! Het is niet makkelijk, dat zeker niet! Maar je bent altijd geïnspireerd en gemotiveerd. That’s for sure!”

Wat betekent ethisch verantwoorde mode voor jullie?
Ciara: “Mijn roots liggen in India, en ook al kom ik daar oorspronkelijk vandaan, in feite ben ik een wereldburger. Ik ben opgevoed in de Westerse wereld en heb hier geleerd hoe mensen de wereld kunnen beïnvloeden door de keuzes die ze maken. We moeten de wereld beschermen en dat begint toch echt bij jezelf. Mode is het toppunt van zelfexpressie en we willen er niet ‘goed’ uitzien als dit ten koste gaat van onze aardbol en van de mensen die hier leven. Ik zie met eigen ogen dat het mogelijk is om er stylish uit te zien zonder cru te zijn. Mensen moeten respect krijgen voor de wereld en alles wat hier leeft.”

Alexandra: “Ik ben in Zweden opgegroeid en Scandinaviërs voelen zich in mijn ogen erg verbonden met hun omgeving. De winters zijn lang, koud en donker dus in de zomer hebben we de drang om ook écht buiten te leven. We zijn erg dankbaar voor wat de natuur ons geeft. Dus het voelt voor mij heel natuurlijk om dingen de recyclen en mijn eigen groenten te kweken in de tuin. Toen we met INK begonnen was het dan ook geen optie om het niet sustainable te doen. Waarom zouden we? Ik hou van mode en naar mijn mening zijn er nog niet genoeg modemerken met deze mentaliteit.”

Zijn er andere dingen die jij doet voor een betere wereld?
Ciara:Live by our own mantra. Recycle, hergebruik en leef minimalistisch. Van shoppen kreeg ik vroeger een energie boost, nu respecteer ik ieder item dat ik koop. Als je minder hebt, worden de dingen die je hebt waardevoller. Ik ben ook een dierenliefhebber en ik zou in de toekomst meer voor bedreigde diersoorten willen betekenen.”

Alexandra: “Ik leef volgens de filosofie: als iedereen een beetje doet verandert er veel. We moeten allemaal een steentje bijdragen, zoveel als we kunnen. Het is super simpel om te recyclen. Koop alleen wat je nodig hebt, gooi geen eten weg en pak vaker de fiets. Als we dit met z’n alle doen, verandert er al veel.”

Consuminderen, hoe doe je dat? Esther is al drie maanden bezig!

Hoe ziet de toekomst van mode eruit?
Ciara: “Het kan alle kanten op, het ligt helemaal aan ons en aan de manier waarop we met veranderingen omgaan. In 2025 kopen mensen misschien alleen nog maar vintage kleding, grondstoffen worden schaarser en nieuwe mode verdwijnt langzaam maar zeker. In de nabije toekomst gaan mensen smart fashion dragen, technologie en mode gaan hand en hand. Dat is iets waar ik héél erg naar uitkijk. Sustainability gaat ook een grotere rol spelen, op verschillende manieren. Wij hebben onze eigen visie bij INK maar ik ben ook benieuwd hoe andere merken het gaan aanpakken.”

Alexandra: “Als ik de voedsel industrie onder de loep neem denk ik dat we van ver zijn gekomen want daar gebeurt en verandert er veel. De mode-industrie moet hierin volgen. Ik heb het gevoel dat dit langzaam maar zeker steeds meer aan de hand is. Mensen worden bewuster en ik hoop dat we steeds minder verspillen”

Waar zien jullie jezelf over een paar jaar?
Ciara: “Gelukkig en gezond. Verder wil ik grenzen verleggen op het gebied van mode en mensen laten zien dat er nieuwe manieren zijn om producten te ontwerpen én te dragen. We willen een INK experience store lanceren en er komen meerdere collecties. Houd ons in de gaten!”

Alexandra: “Eens! We moeten liefde delen en onze filosofie verspreiden. En heus niet iedereen loopt weg met onze ontwerpen maar zolang de meeste mensen ons concept waarderen ben ik een gelukkig mens!”

Meer weten? Ga dan naar de website van INK Inklusive. Tijdens de Amsterdam Denim days kun je op de Laurierstraat 248-H met eigen ogen zien hoe de collectie tot stand komt, uiteraard met een borrel!

Lees ook: Hannah Carter maakt kinderkleding van death stock fashion.