Enfait guide: zo maak je een betere versie van jezelf

Hoe komt het toch dat je bepaalde doelen niet bereikt? Dit is simpelweg te wijten aan het feit dat mensen zich graag vastklampen aan gewoonten. Het is ‘eng’ om buiten je comfort zone te stappen en om je kwetsbaar op te stellen. Toch is het noodzaak dat je dat wél doet. Mits je je doelen wilt bereiken. En dat wil jij, anders had je je doelen ook niet gesteld. Zo stelt Gretchen Rubin tenminste.

Lees ook: Het is nooit te laat om je leven over een andere boeg te gooien

Moge duidelijk zijn dat sommige mensen bang zijn voor veranderingen en daardoor overweldigd kunnen raken. Toch komt iedere ‘gewoonte’ uit iets onbekends voort. Anders gezegd: er is eigenlijk geen reden om bang te zijn voor het maken van nieuwe gewoonten. Zie het maken van nieuwe gewoonten als een leuke uitdaging. Dit hoeft overigens ook helemaal niet ‘eng’ te zijn. Mocht je toch onzeker in je schoenen staan en moeite hebben om alleen de stap te nemen, zoek dan hulp in je vrienden- en familiekring. Want die ‘eindstreep’, kun jij zeker halen!

Rubin stelt daarnaast dat mensen de neiging hebben om zichzelf met anderen te vergelijken. Ook dit helpt niet mee als jij je doelen op jouw (!) manier wilt bereiken. Iedereen is anders, iedereen heeft andere doelen en iedereen heeft een andere aanpak. Een soort ‘one size fits all’ oplossing voor het bereiken van je doelen, bestaat dus niet. Het vinden van de juiste strategie, is een zoektocht die voor iedereen verschillend is. Daarnaast is het belangrijk dat je jezelf de tijd gunt om te wennen. Begin met een schone lei en ga gedisciplineerd te werk. Daarbij is het wel belangrijk om te onthouden dat je van je fouten leert. Sta open voor je eigen leerproces en oordeel niet te streng, maar ook niet te soft. Zoek de gulden middenweg.

Goed, waar komt dit – in duidelijke taal – op neer? Rubin stelt dat het vooral belangrijk is om eerlijk tegen jezelf te zijn. Durf jezelf recht in de ogen aan te kijken en te vragen of dit doel écht belangrijk voor jou is. Is het antwoord ‘nee’, dan ben je gauw klaar. Is het antwoord ‘ja’, dan weet je wat je te doen staat. Onthoud daarbij dat niets vanzelf gaat, zeker het maken van nieuwe gewoonten niet. Gun jezelf de tijd om te wennen en overhaast niets. Alleen dan zul jij je doel(en) bereiken. PUNT.

Lees ook: 21 dingen die je iedere dag kunt doen om jezelf uit te dagen