Energiezuinige lampen: waar kies je voor?

De afgelopen jaren is er druk gewerkt aan duurzamer wonen. Steeds meer mensen hebben deze boodschap gelukkig begrepen. In veel woningen zien we tegenwoordig duurzame alternatieven. Vaak wordt gedacht dat duurzamer leven gepaard gaat met hogere kosten en een lager wooncomfort. Niets is echter minder waar.

Integendeel zelfs. De kleinste aanpassingen kunnen al een enorm verschil maken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van energiezuinige lampen. Toch is die beslissing niet zo eenvoudig gemaakt. Het aanbod is zo groot dat dit best overweldigend kan zijn.

Waar kies je voor? En waarom? In dit artikel zetten we de meest energiezuinige lampen en de bijbehorende voor- en nadelen op een rij.

LED TL verlichting

De meeste mensen hebben vast weleens gehoord van TL verlichting. Hierbij wordt vaak de link gelegd met weinig sfeervolle magazijnen en andere openbare gebouwen. Maar wist je dat er ook zoiets als LED TL verlichting bestaat?

Deze verlichting kan ook heel goed in huis worden gebruikt. Bijvoorbeeld op plekken waar je minder vaak komt, zoals de schuur of de garage.

LED tl buizen van ledwereld.nl worden steeds populairder en op steeds meer plekken ingezet. Dat kan ook niet anders, want dit type verlichting biedt ongelooflijk veel voordelen. Het grootste voordeel is toch wel dat het een fikse energiebesparing oplevert. Met deze verlichting bespaar je minimaal vijftig procent op je huidige verbruik.

Zeker als je nu nog enkel conventionele verlichting in huis gebruikt. Daarnaast beschikken ze over een ongelooflijk lange levensduur. Hierdoor hoeven ze nauwelijks vervangen te worden en is het dus een bijna eenmalige investering die je moet doen. Op de lange termijn bespaar je dan ook heel veel geld.

LED verlichting

Van welke lampen maak jij momenteel gebruik in huis? Het is schrikbarend hoeveel mensen nog altijd halogeen- of zelfs gloeilampen gebruiken. Naast dat deze lampen heel slecht zijn voor het milieu, verbruiken ze ook nog eens ongelooflijk veel energie en hebben ze een enorm korte levensduur.

Je bent op alle vlakken dus beter uit als je voor LED verlichting kiest. Bovendien heeft LED nog veel meer voordelen.

Nog een groot voordeel is bijvoorbeeld dat LED altijd direct op volledige sterkte is. Ook worden ze niet warm. Hierdoor zijn ze veel minder gevaarlijk. Zeker voor jonge kinderen. Je kunt de lamp eenvoudig aanraken, zelfs wanneer deze nog aan staat. Je zal je hier niet aan branden.

Houd er wel rekening mee dat niet alle ledlampen dimbaar zijn. Wil je de lamp dus voor meer gezelligheid aansluiten op een dimmer?

Lees dan goed de instructies, zodat je zeker weet dat dit mogelijk is. Gelukkig zijn de meeste ledlampen vandaag de dag wel dimbaar. Zie je dit niet op het doosje staan? Neem dan niet het risico.

Spaarlampen

Na LED TL buizen, gewone ledlampen en TL verlichting zijn spaarlampen de meest duurzame optie. Bedenk wel goed dat spaarlampen qua duurzaamheid heel veel verschillen met de andere opties. Ze zijn duurzamer dan andere conventionele verlichting, maar ze zijn op basis van duurzaam wonen niet echt aan te bevelen. Hoewel ze goedkoper zijn in aanschaf, zal je op de lange termijn duurder uit zijn.