Droom jij van samenwerken met een vriendin? De do’s and don’ts

Kleine meisjes hebben grote dromen. Zo fantaseerden jij en je beste vriendin vroeger met grote regelmaat over de toekomst. Want later zouden jullie samen wonen, werken en noem het maar op. Wat als deze kriebels nooit verdwenen zijn en jij en je vriendin nog steeds dezelfde ambitie hebben? Samenwerken met een vriendin, zo pak je dat aan zonder dat het tricky business wordt.

Ook al kennen jullie elkaar je hele leven en doen jullie alles samen, zaken kunnen een relatie aardig overhoop schoppen. Voorkomen is beter dan genezen dus zorg ervoor dat jullie werkgerelateerde zaken netjes afhandelen.

Stel doelen
Jullie stappen beide in hetzelfde project met een doel, maar hebben jullie hetzelfde voor ogen? Misschien is het voor jou een bijzaak terwijl de ander zich een slag in de rondte werkt voor jullie nieuwe project. Praat hierover. Maak afspraken over de verwachtingen om teleurstelling te voorkomen. Denk nu al na over het doel, de verdeling van de taken en toewijding. Zijn jullie bereid om evenveel te investeren?

Jezelf flexibel opstellen
Ambitieus bijt je jezelf in het project en daarbij hoort een sterke visie. Als je samen ergens aan begint moet je die visie af en toe loslaten. Samen iets creëren vergt inlevingsvermogen en teamwork. Het komt vaak voor dat je net even anders denkt dan je partner en dat betekend dat er water bij de wijn moet. Compromissen sluiten is van groot belang en brengt vaak mooie plannen.

Toon begrip
Het leven overkomt je, zeker als je samen een project naast je baan start kan dit een probleem zijn. Overwerk, stress of familieomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat jij even op adem moet komen. Ook al ben je nog zo gemotiveerd voor jullie gezamenlijk project, dit schiet er dan als eerste bij in. De vriendin en partner in crime moet dit begrijpen en accepteren. Althans, als het niet te lang duurt. Praat erover en bespreek mogelijke oplossingen.

Speel nooit de baas
Het is aantrekkelijk om de ander te commanderen. Zeker in tijden van stress en deadlines lopen de gemoederen soms hoog op. Dit komt omdat jullie beide onzeker zijn over het eindresultaat. Maar heb een beetje vertrouwen en geloof in jullie gezamenlijke kracht. Je bent niet voor niets samen aan deze droom begonnen. Het is anders dan een project op school, waarbij jij wellicht de kar moest trekken omdat studiegenoten zich liever met andere dingen bezig hielden. Want als jullie je liever met andere dingen bezig houden, was je hier überhaupt nooit aan begonnen.

Zo weet je wanneer je een kans moet grijpen.

Dankbaarheid
Realiseren jullie je wel hoe mooi het is dat jullie samen aan een droom werken? Dat jullie de koppen bij elkaar hebben gestoken en het lef hebben gehad om aan iets nieuws te beginnen? En dat ook nog met iemand die je lief is! Daarvoor mag je in je handjes klappen.

Volg Enfait ook op Instagram!