Dit zijn dé reistrends voor millennials in 2025

Trendbureau Cherry LAB en ANVR onderzochten samen hoe we reizen in 2025. Voor millennials – geboren na 1980 – geldt dat reizen een steeds belangrijker deel van het leven wordt. De voorspelling is dat we in 2025 nóg meer dan voorheen op zoek gaan naar exclusieve en verrijkende reiservaringen die ons vormen en betekenis geven. We duiken onder de radar en tussen de locals. Ook willen we in 2025 iets terug doen voor de community en karmapunten verzamelen. Werk en privé vloeien steeds meer in elkaar over en de leus ‘work hard, play hard’ wordt vervangen door ‘work less, play more’.

1. All-exclusive bucketlists
We zijn het nu al een beetje beu en in de toekomst al helemaal: ‘highlight hoppen’. Waarom zouden we in massa’s mensen door Vaticaanstad schuifelen? Liever niet. Er is veel meer behoefte aan unieke ervaringen ver weg van toeristische iconen. We zijn op zoek naar inspiratie en authenticiteit en willen reizen om passies, dromen en doelen verwezenlijken. De natuur wordt belangrijker en we zoeken restivals op. Expertcations gaan we ook meer en meer beleven. Dit wil zeggen dat je tijdens je vakantie ook nog iets nuttigs doet, het leren van een taal bijvoorbeeld. Of het vangen van je eigen vis.

2. Collecting karma
Het is best ingewikkeld om in deze tijd te leven. We consumeren maximaal en dat gaat altijd ten koste van een ander. Ook al leef je nog zo duurzaam, als je in het vliegtuig stapt ben je alsnog niet lekker bezig. Gelukkig kun je dit compenseren en dat is precies wat steeds meer mensen doen: bewuster reizen en wat terug geven. Dit kan in de vorm van voluntourism (vrijwilligerswerk) of recyclen en zo zijn er ontelbaar veel manieren om iets terug te geven. Langzaamaan komen er steeds meer wereldverbeteraars.

3. Travel la vida local
Authentieker kan het niet: jezelf onderdompelen in het lokale leven. Netwerken met de locals en zelf ervaren hoe de mensen leven. We eten het liefst bij locals thuis en zijn niet bang voor een vreemd gerecht. Als het even kan willen we ook leren dansen en pikken we een meditatiesessie mee. Living la vida local!
kruiden
4. Travel to work
Wie zegt dat je op kantoor moet zitten om werk gedaan te krijgen? Nee. Het liefst zitten we ergens in de zon productief te zijn en dat kan ook. Digital nomads zie je nu al overal, maar over tien jaar is het de normaalste zaak van de wereld. Je bent niet aan één locatie gebonden en het is helemaal niet meer belangrijk dat je in de buurt van je werk woont. De wereld wordt je werkplek en wie vindt dat nou niet inspirerend?

5. Work less, play more!
Je werkt om te leven en niet andersom. We hebben steeds meer behoefte aan vrije tijd en hoeven niet per se een glansrijke carrière. Werk moet leuk zijn en vooral niet te veel van je kostbare tijd opslurpen. De weekenden worden langer en daardoor is er meer tijd voor vertier. Maar ook op de werkvloer willen we wel eens een verzetje en bedrijven worden daar steeds creatiever in. Een weekendje weg met al je collega’s? Dat dus.

Hoe plan je een last-minute trip?