Dit moet je weten voordat je lipfillers neemt

Zwoele lippen zijn hot en van een pillowy pout, zoals Doutzen Kroes, dromen we allemaal. Overweeg jij lipfillers? Dan is het belangrijk dat je je goed inleest. Ik werk al jaren intensief samen met cosmetisch artsen en plastisch chirurgen en zie regelmatig vreemde verzoeken voorbij komen. Meiden die uit proportionele lippen wensen en daar moet je als arts voor waken. Je lippen horen namelijk in verhouding te zijn met de rest van je gezicht en vaak is je bovenlip kleiner dan je onderlip. Goed. Lipfillers… daar kun je maar beter voorzichtig mee zijn.

Ten eerste omdat je iets in je lichaam spuit. In het geval van vollere lippen worden er vaak fillers gebruikt. De meest voorkomende filler is hyaluronzuur, een natuurlijke bouwsteen van het lichaam. Al is hyaluronzuur niet helemaal natuurlijk omdat het in een fabriek wordt gemaakt en zo wordt bewerkt dat deze minimaal zes maanden in het lichaam blijft zitten.

Kun je je lippen oneindig blijven opvullen?
Na zes maanden verdwijnt het effect geleidelijk en na twaalf maanden kun je nog steeds wat vollere lippen hebben. Omdat je hyaluronzuur in je lippen spuit worden je lippen vanzelf wat steviger. Wat we veel zien is dat vrouwen al snel wennen aan de nieuwe lippen. Nog voor de zes maanden voorbij zijn komen ze weer langs om de lippen een beetje bij te spuiten. Hierin schuilt het gevaar dat de lippen langzaamaan steeds dikker worden, buitenproportioneel. Dit klopt niet met de verhoudingen in je eigen gezicht en ziet er uiteindelijk clownesk uit. In principe kun je je lippen altijd blijven opvullen maar bedenk je wel dat dit een flinke smak geld kost. Misschien ziet je financiële situatie er in de toekomst niet zo rooskleurig uit en dan moet je het met minder volume doen. Bovendien wordt de huid slapper als je ouder wordt, wanneer de huid is opgevuld en dit volume weer afneemt, kan de huid nog ietsje meer gaan hangen. Daarnaast is het proces van natuurlijk verouderen iets moois, dit moet je waarderen en je lippen moeten bij de rest van je gezicht blijven passen. Het ziet er heel onnatuurlijk uit als je hele dikke lippen hebt die niet meer bij de rest van je gezicht passen.

Bezint eer ge begint
Gelukkig zijn permanente fillers tegenwoordig verboden dus de effecten zijn niet blijvend. Toch is het zeer verstandig om je goed te oriënteren voordat je een filler neemt. Ik heb genoeg meiden gezien die teleurgesteld bij een arts vandaan kwamen en die de lippen bij ons in de kliniek wilde verbeteren. Maar als de filler er eenmaal in zit, is het lastig om de lippen opnieuw in vorm te brengen. Orienteer je daarom goed op de kliniek, de arts en soort fillers die je laat inspuiten. Vraag altijd of er voor- en na foto’s worden gemaakt zodat je het verschil kunt zien. Wees eerlijk en duidelijk over je wens maar luister ook naar de arts die jarenlang gestudeerd heeft op de juiste proporties. Ga nooit voor prijsknallers want helaas zijn er nog steeds onervaren artsen die fillers inspuiten. Een tandarts (of nog erger: een kapper) die het voor de eerste keer inspuit is totaal iets anders dan een gediplomeerd cosmetisch arts die ervoor heeft gestudeerd. Ook is er altijd een kans op een allergische reactie. Niemand is hetzelfde en je weet nooit hoe een filler bij jou uitpakt. Ook het herstel verloopt bij iedereen anders. Soms zie je niks na de behandeling maar vaker zijn de lippen gezwollen en heb je wat blauwe plekken.