Digital Detox – Outsmart Smartphones

Onze telefoon, de connectie met de wereld. Niet echt natuurlijk maar zo voelt het wel. Wat ben je nog zonder? Vooral verveeld.. Want iedere seconde die we vrij hebben drukken we onze home button even in. Je telefoon licht op: Yup weer een paar likes, een update van een blogger of een mailtje. Steeds meer mensen ervaren echter de nadelen van de 24-7 bereikbaar zijn. Met een eigen beauty platform doen wij vaak vrolijk mee.

Ben jij sterk genoeg om emails, pings, vibraties en pop-ups van je telefoon te negeren? Professionals spreken tegenwoordig over verslaving als het om telefoon gebruik gaat. In een nieuwe studie gepubliceerd door NeuroRegulation, San Francisco State University Professor of Health Education beweren Erik Peper, Associate Professor of Health Education en Richard Harvey dat overmatig gebruik van smartphones net als elk ander type misbruik een soort van drugs is.

“De gedragsverslaving van smartphone gebruik begint geleidelijk neurologische verbindingen in de hersenen te vormen op een manier die vergelijkbaar is met de manier waarop verslaving aan opioïden wordt ervaren door mensen die Oxycontin nemen voor pijnverlichting” legt Peper uit.

Wat ook niet onbelangrijk is is dat social media mogelijk een negatief effect heeft op je echte, face-to-face contact. In een onderzoek onder 135 studenten van San Francisco State vonden Peper en Harvey dat studenten die hun telefoons het meest gebruikten aangaven hogere niveaus van geïsoleerdheid, eenzaamheid, depressief gedrag en angst te voelen. Typisch is dat juist ook deze studenten constant proberen te multitasken. Terwijl ze studeren kijken bekijken ze andere media, proberen te eten of studeren terwijl ze een les volgen. Proberen om zoveel mogelijk activiteiten te volbrengen zorgt ervoor dat het brein geen rust heeft en zichzelf moeilijk kan herstellen zegt Peper.

Al deze push-notificaties zorgen ervoor dat je op je scherm wil kijken, deze drang wordt aangestuurd door dezelfde neurale paden in onze hersenen te activeren die ons ooit waarschuwden voor een dreigend gevaar, zoals een aanval door een tijger of een ander groot roofdier. Peper geeft aan dat dit een belangrijke reden is om push notificaties uit te zetten en onze natuurlijk innate intelligentie weer in een normaal ritme te krijgen. Andere ideeën? Reageer op emailtjes op specifieke tijden, plan dit in. Hetzelfde geldt voor social media. Behandel jezelf zoals je dat bij je kind zou doen 😉

Een leuke challenge is; om als je met je vrienden bent, alle telefoons in te leveren en in het midden van de tafel te leggen. De eerste die zijn of haar telefoon aanraakt haalt een rondje. Wanneer je uit bent met vrienden heb je eigenlijk niets anders nodig dan hun aanwezigheid. We moeten creatiever worden als het om ons gedrag rondom social media gaat om onze real-life experience niet te missen!

Dus…. even niet door een webshop heen scrollen? Kom de producten van Nourished Nederland
Live bekijken op de één van de Natural Beauty Workshops.

Love & Sunshine,
Erin en Floor

Volg ons op voor meer Nourished Nederland op: Facebook & Instagram
Of neem een kijkje in de webshop of blog: Nourished Nederland

Lees meer:
1. Erik Peper, Richard Harvey. Digital Addiction: Increased Loneliness, Anxiety, and Depression. NeuroRegulation, 2018; 5 (1): 3 DOI: 10.15540/nr.5.1.3

2. Science Daily