De geboortebundel van Nina Pierson: een ode aan vrouwelijke kracht

Als (aanstaande) moeder komt er een heleboel tegelijk op je af. En of het nou je eerste, tweede of vierde kind is, het gaat altijd weer anders. Dit geldt natuurlijk ook voor de bevalling. Die laat zich niet voorspellen, zélfs niet wanneer je een geplande bevalling krijgt omdat het medisch noodzakelijk is. In het nieuwe boek De geboortebundel van Nina Pierson delen verschillende vrouwen positieve bevallingsverhalen om je voor te bereiden op je eigen bevalling. De Geboortebundel is een ware ode aan de vrouwelijke kracht!

De 42 échte en eerlijke geboorteverhalen staan symbool voor 42 weken zwangerschap en zijn geschreven door o.a. Romy Boomsma, Hanna Verboom en Miljuschka Witzenhausen. De verhalen zijn gedetailleerd, realistisch en recht uit het hart. Daarbij komen alle soorten en maten bevallingen aan bod: thuisbevallingen (in bad), vroeggeboortes, tweelingbevallingen, natuurlijke stuitbevallingen, geplande- en spoedkeizersnedes.

Naast de geboorteverhalen staat er ook wetenschappelijk onderbouwde basisinformatie over de wonderbaarlijke werking van ons lichaam en de invloed van de omgeving op het verloop van het geboorteproces. Het lezen van verschillende, positieve geboorteverhalen is een fantastische (én bewezen effectieve!) manier om je voor te bereiden op je eigen bevalling. Door waardevolle ervaringen en wijsheden te delen van vrouw tot vrouw, vangt De Geboortebundel de kracht van sisterhood (die we in onze maatschappij soms lijken te zijn vergeten) met de belangrijkste boodschap: you can do this, woman!

Na het lezen van De Geboortebundel, weet je veel beter hoe je jouw geboorteplan vorm kunt geven. Het geboorteplan is een tool om wensen te communiceren en inmiddels weet ik dat het handig is om hiervoor enkele handvaten te hebben. Voor het lezen van ‘De Geboortebundel’ dacht ik om eerlijk te zijn: ik laat de bevalling over me heenkomen. Een bevalling valt niet te plannen, het is een kwestie van loslaten. Inmiddels weet ik: er zijn wel degelijk een aantal belangrijke zaken waar je zelf de regie over hebt. In mijn geval ga ik in het ziekenhuis bevallen omdat het medisch noodzakelijk is. Om eerlijk te zijn vind ik een ziekenhuisbevalling een fijn en veilig idee. Maar ook in het ziekenhuis heb je keuzes: zo kun je kiezen voor een badbevalling, wel of geen ruggenprik en de sfeer in de kamer (neem bijvoorbeeld een zoutlamp mee!). Ook staan er handige weetjes in De Geboortebundel. Zo kan het zijn dat een ingeleide bevalling noodzakelijk is, dit gaat gepaard met het geven van synthetische oxytocine, een onmisbaar hormoon waardoor onder andere de spieren van de baarmoeder samentrekken. Oxytocine maken we van nature aan en tijdens dit proces komt er normaal gesproken endorfine vrij. Een natuurlijke pijnstiller. Wanneer je Oxytocine kunstmatig toedient, gebeurt dit niet. Jouw lichaam maakt minder stofjes aan waardoor de pijn wordt verzacht en de weeën volgen elkaar sneller op. Synthetische oxytocine dringt namelijk minder goed door de hersenbarrière heen en daardoor is je lichaam tijdens een ingeleide bevalling minder goed in staat om eigen pijnstillende stofjes vrij te geven. Dit wetende, is een ruggenprik helemaal niet gek wanneer je ingeleid wordt. Dit en nog heel veel andere nuttige feiten lees je in De Geboortebundel. 

 

de geboortebundel

De geboortebundel, €24,95 via True Colors Publisher