Daphny Raes ontwerpt tassen én maakt ze ook zelf

In 2011 studeerde Daphny Raes (1986) af aan het AMFI in Amsterdam. Ze verblufte iedereen met een collectie waarin ze veel leer heeft verwerkt. Waren dit de eerste signalen dat ze behoefte had aan nog meer leer? Want na haar studie is Daphny het tassenlabel ‘Daphny Raes’ begonnen, met succes. De authentieke leren tassen worden wereldwijd verkocht.

Leer smaakt naar meer?
“Eigenlijk wilde ik al voor mijn studie op het AMFI (Amsterdam Fashion Institute) een tassen- en schoenen opleiding volgen. Destijds was er geen voltijd studie in deze richting vinden. Mode was dus een logische tweede keus. Gedurende de 4 jaar op AMFI bleef ik toch steeds teruggrijpen naar leer, het is zo’n mooi en veelzijdig materiaal! Niets blijft zo lang mooi als een leren jas of tas. In mijn afstudeercollectie heb ik verschillende leerhandwerktechnieken uitgeprobeerd en met zoveel mogelijk soorten leer gewerkt. Toen wist ik al dat ik hier meer mee wilde doen, maar dan niet in de vorm van kleding. Uiteindelijk werden het tassen!”

Je komt uit Belgie en bent in Amsterdam terecht gekomen?
“Ik ben voor het AMFI (Amsterdam Fashion Institute) naar Amsterdam verhuisd. Deze opleiding leek het beste bij mij te passen. Ik voelde me al vrij snel thuis in Amsterdam en ben niet meer weg gegaan!”
daphny raes

Vertel eens over de eerste tassen die jij ooit verkocht
“Eind 2012 had ik mijn eerste kleine collectie klaar. Hierna heb ik al snel een Nederlandse blogger benaderd met de vraag of zij interesse had in een giveaway. Mijn tassen vielen in de smaak en we hadden een deal. Toen de winactie op haar Facebook verscheen kwamen de likes en daardoor de bestellingen van de giveaway clutch binnen. Tegelijk kwam ook de eerste deadline stress omdat ik naast tassen produceren ook nog een fulltime baan had. Toen kreeg ik pas echt het gevoel dat ik echt de goede keuze had gemaakt om een eigen tassenlabel te starten.”

Hoe begin je eigenlijk aan een tas? Waar komt de inspiratie vandaan?
“Ik ga heel erg uit van wat ik zelf mooi en praktisch vind. Met andere woorden: clean, strakke belijningen en mooie details in combinatie met soepel leer. Meestal vind ik een bepaalde vorm of belijning mooi en daar ga ik mee aan de slag. Ik ontwerp vrijwel nooit op papier, maar ik snij meteen alles uit sample leer en ga hierna de vormen bepalen. Verder blik ik soms terug naar tassen die ik vroeger droeg zoals het heup- en gymtasje. Deze probeer ik dan in mijn eigen stijl weer opnieuw te maken.”
tastrio Waar maak jij de tassen?
“Ik heb een klein maar fijn atelier op een mooie locatie in Amsterdam, achter het Vondelpark.”

Heb je hulp?
“Ik maak alle tassen en accessoires nog steeds zelf. Ik vind het heel moeilijk om dingen uit handen te geven omdat kwaliteit en afwerking voorop staan. Omdat mijn bedrijf in een korte tijd enorm is gegroeid, ben ik nu op zoek naar een geschikt productiebedrijf. Met name omdat ik me dan weer kan focussen op het ontwerpen van nieuwe collecties.”

Lees ook het interview met Martijn Nekoui over MOAM 2.0

 

Naast het ontwerpen én maken van de tassen moet je veel nevenwerkzaamheden doen, hoe pak je dit aan?
“Ondanks alle drukte vind ik het heel fijn om niet alleen tassen te maken maar ook echt een ‘brand’ op te bouwen en persoonlijk contact te hebben met winkels en klanten. Het geeft energie en inspiratie om te brainstormen over nieuwe concepten en te bedenken welke doelgroep ik daarmee wil bereiken.”

Dat lukt aardig!
“Mijn creatieve kant is veel sterker dan mijn zakelijke kant. Daarom probeer ik, net als tijdens het ontwerpen, zo veel mogelijk op mijn gevoel af te gaan. Dat gaat meestal goed! Ik beheer zelf de webshop en bijbehorende social media kanalen. Mijn stijl maar ook de wensen van de klant vormen hiervoor de rode draad. De commerciële kant is een leerproces met fijne en soms minder fijne kanten, zoals de administratie.”

Hoe zie jij jouw label over 10 jaar?
“Over 10 jaar hoop ik dat ik nog steeds blij word van wat ik doe én dat ik een internationaal goed lopend bedrijf heb met eerlijke productie. In de toekomst produceer ik hopelijk niet alleen tassen, maar ook mooie leren jassen, tops en misschien zelfs schoenen! Hopelijk zijn mijn producten dan te vinden in mooie, unieke conceptstores wereldwijd.”

Meer weten? Ga dan snel naar de website van Daphny Raes.

Volg ons ook op Instagram!