Consuminderen, hoe doe je dat? Esther is al drie maanden bezig!

Inmiddels ben ik drie maanden ‘shopvrij’ en ik moet zeggen: dat bevalt best goed. Oké, ik heb één keert gezondigd. RTL-Z belde onverwachts of ik – op die dag – een interview wilde geven over mijn bedrijf (BBB Healthclub). Het ging over Health Boutique’s en ik zag er niet echt health boutiquerig uit met een vale spijkerbroek en slobbertrui. Gelukkig zit BBB vlakbij een van de leukste buurten van Amsterdam om te shoppen (de 9 straatjes), dus daar ben ik heen gerend voor een mooie, sportieve outfit.

Lees ook: consuminderen! Zo denkt Esther over groene voornemens in 2016!

Goed, nood breekt wet en ik heb mijn zondigmomentje in ieder geval niet als reden genomen om gelijk alle goede voornemens overboord te gooien. Iets wat we vaak wél doen bij voedingsgerelateerde zondigmomentjes. Ik vergelijk graag alle ‘slechte’ gewoontes met eetgedrag, omdat nagenoeg iedere vrouw zich hierin herkent. Bovendien is het gestoeld op hetzelfde mechanisme. Nieuwe dingen kopen geeft, net als eten, kleine shotjes dopamine. Waardoor we compulsief blijven kopen. Als spullen kopen dik zou maken, zou 90% van Nederland overgewicht hebben. Nu ik zelf niet meer shop, besef ik hoe vaak ik craving ofwel ‘shopdrang’ heb naar iets nieuws, iets moois of iets intellectueels. Iets om mijn positieve mood te versterken of mijn negatieve mood op te poetsen.

Afgelopen week liep ik weer door de 9 straatjes, deze keer zonder smoes om te shoppen. Al lekkerbekkend liep ik langs de nieuwe collecties en ik kon alleen maar denken: niet voor mij, niet voor mij. Normaal zwicht ik, zonder enig gevoel van vrije wil, voor een hip item om mijn kast te vullen, terwijl deze toch écht uitpuilt. Net zoals we ons buikje vullen, terwijl we geen honger hebben.

Heel langzaam komen we tot het inzicht dat spullen niet gelukkig maken. Sommige mensen zijn zelfs aan het ‘ontspullen’ en onderzoeken wijzen uit dat dat leidt tot rust, duidelijkheid, overzicht en vooral focus. Focus om je te richten op één ding tegelijk. Want al die spullen om je heen nemen letterlijk ruimte in in je hoofd. Ik merk het ook heel goed door mijn shopdetox: meer focus en rust! Al blijft het allerbelangrijkste voor mij: een beter milieu. Want ‘while speaking’ warmt de aarde ook nog eens op door al die overconsumptie.

Tijd om te stoppen met shoppen dus. Mocht je nog niet toe zijn aan een volledige shopdetox, stap dan over op het shoppen van diensten. Massage’s, yoga, een lekkere schoonheidsbehandeling of een extra knipbeurtje geven ook een lekker shotje dopamine. Het houdt je huis en hoofd lekker clean, je blijft de economie steunen én het is ook nog eens gunstig voor het milieu. Ik zie alleen maar voordelen!

Dé truc om jezelf aan je goede voornemens te houden!