Column Robin; wat niet te doen in Mexico City

Onze Robin zit alweer bijna twee maanden in Mexico City. Een stad bekend door het onveilige karakter en natuurlijk de heftige aardbeving van een maand geleden. Maar dat de stad zoveel meer te bieden heeft, heeft Robin inmiddels wel ontdekt. En ze is de onnozele toerist dan ook helemaal zat…

Er komt bijna een einde aan deze fantastische reis door Mexico City. Een stad waar we zeker weten nog eens terug gaan komen. En een land wat nog veel verder ontdekt moet worden! Tijdens onze reis door deze gigantische stad, zijn mij een aantal dingen opgevallen. Met name hele onnozele toeristen…

Om te voorkomen dat je mee wordt gesleept in de vele broodjes aap verhalen en om het meeste uit de stad te halen, hierbij een aantal tips:

Pas je aan
Dit spreekt wellicht voor zich (en spreekt tevens voor menig toerist in Amsterdam…), maar toch zijn er nog veel mensen die niet helemaal begrijpen wat dat inhoudt. Jezelf gedragen betekent niet dat je je gaat gedragen als dominante Westerse God. De kans is groot dat je zelfs met je Appie baantje nog meer verdiend dan de gemiddelde Mexicaan, maar dit betekent nog niet dat je dat constant kenbaar moet maken. Dus laat die gouden ketting gewoon lekker thuis. Het is niet alsof je dat neppe ding in Nederland zou dragen…

Waan je eens buiten de toeristische paden
Die Hop-On-Hop-Off bus is hartstikke leuk hoor (euhm, eigenlijk niet zo…), maar die gaat je niets vertellen over het echte karakter van de stad. Ga eens wandelen van Roma naar Juarez of Navarte bijvoorbeeld. Of eten bij een lokale taco stand. Lekker tussen de locals. Zelfs als je geen woord Spaans spreekt zul je verrast worden door de behulpzaamheid en hartelijkheid van de bewoners van deze stad.

Doe je vooronderzoek
Bijvoorbeeld dat de currency van de Mexicaanse Peso wordt uitgedrukt d.m.v een dollar teken. En dat je dus niet $200 US dollar hoeft te betalen voor het Frida Kahlo museum…

Mexico City is zoveel meer dan een lay-over bestemming
Veel mensen die naar Mexico op vakantie gaan, slaan Mexico City vaak over. Het wordt vaak als een lay-over bestemming gebruikt naar andere delen van Mexico of Latijns Amerika. Vaak omdat mensen denken dat Mexico City vies en onveilig is. Zonde! Je kunt hier namelijk prima een week vertoeven. Sterker nog, wij zijn hier na twee maanden nog lang niet uitgekeken. We hebben bij nog lang niet alle musea gezien of gegeten is alle overheerlijke (en super betaalbare!!) restaurants. Het is misschien niet de ideale strand vakantie, maar Mexico City mag zeker niet ontbreken als je een bezoekje bent aan Mexico.

Veiligheid is een illusie
Dat klinkt gek. Dat snap ik. Maar als er iets is wat mij inmiddels behoorlijk irriteert is het vooroordeel dat Mexico City een soort gangsterstad zou zijn. Tenminste, als je de verhalen zou moeten geloven van berovingen, mensenhandel, moorden, etc. Nu ga ik niet ontkennen dat er bepaalde delen van Mexico City zijn waar dit wel sporadisch voor kan komen, maar als je je koppie erbij houdt dan zie je daar helemaal niets van.

Veiligheid is iets wat je grotendeels zelf creëert. Als je op reis gaat met de angst dat er van alles mis kan gaan, dan is de kans groot dat dit ook zal gebeuren. Geroofd worden kan je overal, ook thuis. Zolang je je bewust bent dat je in een land op bezoek bent waar mensen €4 per dag verdienen en je je hieraan deels aanpast, is er niets aan de hand. De mensen die je hier zult ontmoeten zijn warm, hartelijk en behulpzaam. Uber brengt je overal en de getto, daar heb je niets te zoeken.

Geniet geniet geniet!
Geniet van de mensen, die zo hard hun best doen om het je naar je gemak te maken. Geniet van de kleuren, de geuren en de smaak die Mexico City in overvloed te bieden heeft. Zo is goed uiteten gaan hier bijvoorbeeld super betaalbaar (Gemiddeld €12 voor een hoofdgerecht in een super mooi restaurant) en vind je street art op elke hoek van de straat. Geniet van de chaos, maar ook van de rest. In Condesa of Bosque Chapultepec bijvoorbeeld.

Mijn advies? Geef je over aan deze wilde stad. Het is rauw, lief, onontdekt en er is zoveel ruimte om jezelf een pionier te voelen. Wij hebben onszelf compleet ondergedompeld in deze stad en het is dan ook met pijn in mijn hart dat we Mexico City bijna moeten verlaten. Muchas gracias Mexico City, we will be back!

Liefs,

Robin