Black friday? We gaan op zoek naar tegenhangers

Graaien tot je erbij neervalt: de Black Friday-kortingen vliegen je nu al om de oren. Op Instagram zie je bewuste influencers nu al reclame maken voor het grootste koopfestijn van het jaar. Niet bepaald duurzaam. Het klopt gewoon niet… Black Friday promoten terwijl je staat voor duurzaamheid en consuminderen. Wanneer je écht iets goeds wil doen voor onze planeet moet je stoppen met spullen kopen. Niks meer kopen is natuurlijk een utopie maar minderen? Dat kan zéker wel. Black Friday is daarom niet meer van deze tijd en steeds meer bewuste merken sluiten zich aan bij een tegenbeweging.

Om het leven een beetje mooier te maken, hoef je niet hebberig toe te slaan op Black Friday. Er zijn alternatieven waar je veel gelukkiger van wordt. Zo roept bbb health boutique ‘let’s make this black friday a pink friday’. Deze vrijdag staat helemaal in het teken van the spirit of gift. Het is mogelijk om op 29 november een maandkaart te kopen bij bbb health boutique voor wat jij deze waard vindt. Dat kan een donatie zijn, maar het mag ook een bos bloemen of een barterdeal zijn. Stukken gezonder dan graaien tussen de koopjes vind je niet?

De woonwinkel Dille&Kamille heeft ook een alternatief voor Black Friday namelijk Green Friday, samen met Trees For All plant de winkel duizend vierkante meter aan nieuw bos in Nederland en Costa Rica.

Kwantiteit of kwaliteit
Heb jij al bedacht wat je op Black Friday gaat doen? Graaien tussen de koopjes, laat je het aan je voorbij gaan of organiseer jij iets anders? Wij vinden het een mooie datum om iets terug te geven aan de wereld. As we speak ruim ik vandaag mijn kast op, deze kleding gaat morgen naar een tweedehands winkel en het bedrag wat ik verdien, geef ik aan een goed doel. Ik heb liever minder kwalitatieve spullen dan oneindig veel items die het daglicht nooit zien. Tweedehands parels scoren zorgt voor meer vreugde dan met hordes mensen een warenhuis binnenrennen. Afgrijselijk vind ik de filmpjes waarop te zien is, hoe mensen toeslaan op de koopjesdag van het jaar. Je hebt toch wel iets beters te doen? Bak een taart voor je buurvrouw! Doneer spullen die je niet meer gebruikt aan iemand die het harder nodig heeft. Geven is fijner dan nemen.